Este stare de alertă în Portul Constanța ca urmare a numărului tot mai mare de containere pline cu deșeuri care ajung ilegal în țară prin port.
Dat fiind faptul că procesarea tonei de gunoi în România costă doar 17 euro, față de circa 500 de euro cât este tariful în alte țări, în România au ajuns în ultima perioadă tone de deșeuri din Portugalia, Marea Britanie și chiar Canada.
Recent, 15 containere pline cu deșeuri au fost aduse în portul Constanța. Un container conține, în medie, 20 de tone de gunoaie.
Între timp, Garda de Mediu face tot posibilul pentru ca aceste deșeuri să fie trimise înapoi. Cele 15 containere urmau să ajungă la o firmă din Ploiești, afacerea fiind derulată de o firmă belgiană, arată surse de la Mediu.
Cazul este acum investigat de Parchetul Constanța, care anul trecut a mai cercetat importul a 17 containere de deșeuri aduse din Marea Britanie.
Reprezentanții Gărzii de Mediu merg vineri la Constanța, pentru a evalua situația legată de importul de deșeuri din spațiul UE și pentru a analiza ce măsuri urgente ar putea fi luate pentru stoparea acestor importuri.
Mai mult, încă 4 TIR-uri încărcate cu deșeuri de șpan (deșeu de metal, amestecătură, n. red.) au fost oprite în punctul de trecere Vama Veche de către Poliția de Frontieră împreună cu Garda de Mediu.
Cele patru TIR-uri trebuiau sa ajungă la o societate comercială din Călărași.
Structuri de crimă organizată fac presiuni pe punctele vamale din România pentru a introduce cantităţi tot mai mari de deşeuri în ţară, a declarat, joi, la Craiova, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Octavian Berceanu.
Potrivit comisarului general al GNM, presiunea la punctele vamale a crescut în ultimele luni şi unul dintre motive ar fi că în Europa s-au epuizat capacităţile de stocare a deşeurilor.
La Constanța, anchetatorii au descoperit un nou lot de containere pline de deşeuri. Aproape 2.000 de tone de materiale nereciclabile ar fi ajuns în gropile de gunoi din România, creând o poluare fără precedent.
Doar joi autorităţile au verificat 15 containere, toate pline cu saci care conţin materiale nereciclabile. Este vorba de aproximativ 300 de tone de deşeuri, mai exact un amestec din fire electrice, bucăţi de plastic, lemn, componente electronice, baterii, piese de calculator şi alte materiale extrem de periculoase pentru mediu.