STARE DE ALERTĂ în România! DSU a activat planul împotriva dezastrului anunțat de ANM/Măsuri preventive luate de autorități

Publicat: 29 09. 2024, 12:15
Actualizat: 29 09. 2024, 16:25
DSU a activat planul împotriva dezastrului anunțat de ANM

Autoritățile române au activat măsuri de prevenire a inundațiilor și altor fenomene meteorologice severe, având în vedere avertizările emise de ANM.

UPDATE ORA 16:12: Măsuri de urgență ale CJSU Galați

Prefectura Galați a anunțat, duminică după amiază, că membrii Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au adoptat noi măsuri preventive de urgență, inclusiv de evacuare a locuitorilor din zone cu risc de inundații.

UPDATE 15:40: Mesaj important de la Protecția Animalelor

Cânii care sunt legați în curți trebuie eliberați de urgență, în cazul unor inundații masive, pentru că numai așa se pot salva, dacă nu pot fi adăpostiți, au tras un semnal de alarmă oficialii Departamentului pentru Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Illfov.

UPDATE ORA 14:44: Ședință de lucru la MAI, pentru măsuri preventive de urgență

În urmă cu puțin timp, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a avut loc o sedință de lucru condusă de vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, în urma căreia au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situației, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora.

UPDATE ORA 14:24: Mesaj RO-ALERT privind fenomene meteo extreme în regiunea Bucureşti – Ilfov

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a emis, duminică după-amiază, un mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei înainte de intrarea în vigoare a avertizării Cod portocaliu de ploi abundente. Mesajul include și recomandări pentru siguranța locuitorilor.

UPDATE ora 13:44: Hidrologii au instituit COD ROȘU de precipitații în Galați și Vaslui

Autoritățile au emis Cod roșu de precipitații în județele Galați și Vaslui. Râurile Bârlad, Siret și Prut sunt în atenția autorităților până marți dimineață, 1 octombrie.

UPDATE ORA 13:40. Sebastian Burduja a convocat un nou Comandament energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat încheierea unui nou Comandament energetic, menit să pregătească țara pentru condițiile meteorologice extreme. Ministrul a dat asigurări că, în acest moment, nu există probleme majore la nivelul sistemului energetic.

Duminică dimineață, 29 septembrie, au fost luate mai multe măsuri, în contextul codurilor de vreme rea din țara noastră, informează IGSU.

Zonele cu risc, verificate permanent

În primul rând, s-a activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, dar și Centrele Județene de Coodonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de nevoie.

A fost crescută capacitatea operațională la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu.

Autoritățile au promis, de asemenea, verificarea permanentă a zonelor cu risc din albiile râurilor.

Mai mult, a fost asigurat serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale și au fost pus în funcțiune echipaje de intervenție în zonele de risc, precum și pre-alertarea echipajelor aeriene.

„Astfel, autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren.

Îndrumăm cetățenii ca, în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri.

Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate”, informează IGSU.

Nu în ultimul rând, șoferii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când pleacă la drum.

„Platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă (https://fiipregatit.ro) şi aplicaţia DSU sunt sursele oficiale de unde puteţi afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă”, mai arată cei de la IGSU.

CITEȘTE ȘI:

De la căldură la furtună, în București, în doar 24 de ore/ANM: va ploua torențial în Capitală!