Prima pagină » Actualitate » Starea de alertă, bună pentru rău platnicii din România. Furnizorii nu le pot tăia gazele și curentul

Starea de alertă, bună pentru rău platnicii din România. Furnizorii nu le pot tăia gazele și curentul

Starea de alertă, bună pentru rău platnicii din România. Furnizorii nu le pot tăia gazele și curentul

Multe firme profită din plin de faptul că România este în stare de alertă și preferă să nu achite curentul și gazele, având în vedere că furnizorii nu le pot tăia în aceasă perioadă. Asta în condițiile în care oamenii simpli își plătesc facturile la zi.

Potrivit observatornews.ro, furnizorii reclamă faptul că au pierdut zeci de milioane de euro, în ultima perioadă, în special după scumpirea curentului, care i-a afectat pe mulți consumatori. În prezent, sunt facturi mai mari chiar și cu 18 procente față de cele din 2020.

Potrivit furnizorilor, din cei aproape 6 milioane de consumatori casnici, doar câțiva au acumulat restanțe cu achitarea facturilor. Situația se schimbă în cazul firmelor, multe refuzând să mai plătească facturile, în condițiile în care oricum nu pot fi deconectate de la rețea, pe timp de stare de alertă.

Furnizorii de gaze și curent din România sunt disperați. “Niște abuzuri!”

25 la sută dintre aceştia nu îşi onorează plata facturilor de utilităţi. Sunt şi firme cunoscute. Vorbim de facturi mari de sute de mii de lei sau chiar milioane. Clienţi industriali, care au activităţi majore, sunt nişte giganţi şi refuză plata utilităţilor”, a precizat Carla Parnică, manager marketing.

Până să înceapă pandemia de COVID-19, o întârziere de cinci zile la plata facturii era sinonimă cu deconectarea. În prezent, sunt zeci de mii de firme rău platnice, cu întârziere chiar și de 8 luni.

Acolo sunt nişte abuzuri şi sigur modificarea unor paragrafe din lege trebuie luată în considerare. Acolo unde consumul de energie electrică nu e vital sau strategic, ar putea fi luată în calcul o decuplare”, a declarat Niculae Havrileţ, secretar de stat ministrul Energiei.

“Imediat după încetarea stării de alertă, furnizorii vor trece la executări silite”

În prezent, Ordonanța de Urgență 70 obligă furnizorii de energie electrică și gaze naturale să asigure aceste servicii, iar în cazul în care deconectarea este necesară, atunci va trebui amânată până când România va ieși din starea de alertă, în care se află din mai 2020.

Imediat după încetarea stării de alertă, furnizorii vor trece la executări silite ale bunurilor mobile şi imobile ale beneficiarilor care nu şi-au plătit aceste utilităţi”, a spus avocatul Cristian Ene.

Probleme sunt, din păcate, mult mai grave, pentru că mulți firme cu datorii au intrat în insolvență, iar banii restanți nu mai pot fi recuperați.