Prima pagină » Actualitate » Starea de alertă, prelungită pentru a patra oară. Arafat a explicat în ce condiții se pot organiza mitinguri electorale și demonstrații – DOCUMENT

Starea de alertă, prelungită pentru a patra oară. Arafat a explicat în ce condiții se pot organiza mitinguri electorale și demonstrații – DOCUMENT

Starea de alertă, prelungită pentru a patra oară. Arafat a explicat în ce condiții se pot organiza mitinguri electorale și demonstrații - DOCUMENT
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Raed Arafat, anunț de ultimă oră! Ce spune despre lockdown-ul total

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a detaliat hotărârile adoptate, la propunerea Comitetului pentru Situații de Urgență, privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, regulile pentru campania electorală și pentru ziua votului, precum și pentru organizarea mitingurilor electorale și a demonstrațiilor.

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, pentru 30 de zile, pe tot teritoriul României.

Joia trecută, în cadrul ședinței, premierul a fost informat că, deși proiectul privind prelungirea stării de alertă a fost depus la Secretariatul General al Guvernului, însă Consiliul Legislativ nu emisese avizul pentru acest proiect.

Reguli pentru ziua votului, prin ordin comun

În hotărâre au fost incluse și regulile pentru campanie, mitinguri și demonstrații, și sunt în lucru cele valabile pentru ziua votului. „Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice, dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară”, a spus ieri premierul Ludovic Orban la Călărași.

„S-a adăugat cuvântul demonstrații, se pot organiza nu numai mitinguri electorale, ci și demonstrații, însă în regulile stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordine comune ale ministrului Sănătății și a ministerelor de resort”, a explicat Raed Arafat, la finalul ședinței Executivului.

„Pe partea campaniei, continuă regulile care în mare parte sunt cunoscute: numărul mare rămâne la fel: 50, în interior, 100 în exterior, portul măștii, triajul observațional, dezinfecția spațiilor, aspectele de igienă obligatorie care sunt stabilite prin ordin”, a spus Arafat.

„La nivelul secțiilor de vor urmează să fie stabilit, prin ordin al ministrului Sănătății, bineînțeles împreună cu al Afacerilor Interne și cu avizul AEP, va exista un ordin care va stabili regulile și regulile includ aspectele care privesc accesul, modul în care se va desfășura votul. Dau două – trei exemple: unul: obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea și ieșirea din secție, cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, bineînțeles va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, atunci procesarea se va face manual, iar operatorul va dezinfecta mâinile înainte și după ce manipulează buletinul respectiv”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a spus că mai sunt și alte reguli, inclusiv obligativitatea portului măștii de toate personele din interior, reguli care urmează să fie publicate.

„Urna poate fi solicitată, bineînţeles, în limita legii, şi de către persoanele care nu sunt afectate de COVID, dar ce a fost declarat şi în cadrul şedinţei de guvern de către domnul prim-ministru, prima dată urna va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu COVID şi după asta, la sfârşit, va merge la cei care sunt carantinaţi, izolaţi la domiciliu sau, bineînţeles, în spital”, a explicat Raed Arafat, la întrebarea dacă urna mobilă poate fi solicitată doar de către cei care sunt confirmaţi ca având virusul sau şi de către cei care acuză simptome de COVID-19.

Textul HG:

HG – Prelungire stare de alerta din 15 Septembrie by Gandul.info on Scribd

Orban, solicitări privind urna mobilă

Premierul Ludovic Orban a anunțase, înaintea ședinței, că starea de alertă se prelungește pe teritoriul României din 15 septembrie, pentru încă 30 de zile, iar în hotărâre au fost cuprinse și reguli pentru desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie.

Secretarul de stat Raed Arafat spus, în ședința de guvern, că s-a votat în CNSU și transmis spre Guvern ce reguli se iau în timpul campaniei și în ziua votului, în cazul alegerilor locale din 27 septembrie.

Premierul a spus în ședință că în ordinul comun va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID-19 sau care sunt izolați la domiciliu și care solicită urna mobilă.

„Urna mobilă trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot la toți cei care fie sunt izolați la domiciu, ca fiind infectați, fie sunt carantinați pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca și contacți și trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului la vot. Am văzut că este foarte bună ideea ca întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID și apoi la cei care sunt fie afectați, fie sunt persoane de contact”, a mai spus Orban, citat de Mediafax.

„Trebuie dezinfecție la intrarea și la ieșirea din secție. Pune mâna pe ștampilă, buletin de vot, semnează de prezență. Trebuie să reducem pericolul asupra reprezentanților din secțiile de votare”, a mai spus premierul.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și