STARTUL campaniei electorale pentru alegerile PREZIDENȚIALE. Ce urmează până la votul decisiv
În 2024, România traversează un ciclu electoral intens, în condițiile în care, practic, în acest an se decide viitorul țării, având programate patru runde de alegeri, de la cele locale și europarlamentare, desfășurate deja în vară, și până la alegerile prezidențiale și cele parlamentare, programate spre sfârșitul anului.
După ce au votat în iunie la alegerile locale și europarlamentare, românii vor fi din nou chemați la urne spre finalul anului, pentru trei weekenduri consecutive.
- Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 24 noiembrie, cele parlamentare pentru 1 decembrie, iar al doilea tur al prezidențialelor, în cazul foarte probabil în care niciun candidat nu va obține peste 50% din voturi în primul tur, va avea loc pe 8 decembrie.
- Pentru alegerile prezidențiale din acest an, campania electorală începe vineri 25 octombrie, la ora 00:00, și se încheie sâmbătă 23 noiembrie, la ora 07:00.
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale 2024
Pentru alegerile prezidențiale din România, Biroul Electoral Central a înregistrat 14 candidați.
Ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 arată astfel:
- Poziţia nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvaţi România
- Poziţia nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianţa pentru Unirea Românilor
- Poziţia nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat
- Poziţia nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Naţional Liberal
- Poziţia nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România
- Poziţia nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent
- Poziţia nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent
- Poziţia nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Naţională
- Poziţia nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
- Poziţia nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forţa Dreptei
- Poziţia nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent
- Poziţia nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent
- Poziţia nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEŞ – Partidul Naţional Conservator Român
- Poziţia nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acţiunii Naţionale
Unul dintre aspectele notabile este absența Dianei Șoșoacă, a cărei candidatură a fost respinsă de Curtea Constituțională a României.
Diana Șoșoacă nu poate candida pentru funcția de președinte al României deoarece convingerile sale nu sunt compatibile cu valorile democraţiei, iar dacă ar deveni președinte, ar pune în pericol apartenența României la UE și NATO, scriu judecătorii Curții Constituționale (CCR) în motivarea deciziei prin care i-au respins candidatura.
În urma deciziei, Diana Șoșoacă a reacționat vehement, calificând hotărârea drept o „acaparare a justiției” și „un atac împotriva națiunii române”. Ea a cerut susținătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta față de această decizie, considerând că i s-a încălcat dreptul de a candida.
Calendarul electoral al alegerilor prezidențiale 2024
Alegerile prezidențiale în 2024 se vor desfășura astfel:
Pe 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidențiale;
8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Primul tur de scrutin
Data limită pentru stabilirea sediilor secțiilor de votare din străinătate este 6 noiembrie.
Pe 22 noiembrie, de la ora 12:00, este prima zi de vot în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
A doua zi de votare în străinătate este pe 23 noiembrie, de la ora 07:00, iar românii își vor putea exercita dreptul la vot până la ora 21:00.
În ziua alegerilor în România, pe 24 noiembrie, de la ora 07:00, cetățenii vor putea merge la vot pentru alegerea unui nou președinte.
Votarea se va încheia la ora 21:00, însă alegătorii care se află într-o secție de votare, precum și persoanele care se află la rând în afara sediului secției, pentru a intra în locul de votare, pot să își exercite dreptul la vot până cel târziu la ora 23:59.
Al doilea tur de scrutin
Cel mai târziu la data de 29 noiembrie va avea loc aducerea la cunoștință publică a numelor celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin.
Cel mai târziu la data de 1 decembrie, se va comunica ordinea de înscriere a candidaților și a semnelor electorale ale acestora pe buletinul de vot.
Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
Ulterior, pe 30 noiembrie, va avea loc stabilirea orarului pentru campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune.
Prima zi a votării în străinătate: 6 decembrie, ora 12:00, când începe votarea în diaspora și se încheie la ora 21:00.
În ziua celui de-al doilea tur de scrutin: 7 decembrie, ora 07:00, se încheie campania electorală.
A doua zi a votării în străinătate: 7 decembrie, ora 07:00, când românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.
În țară, românii se pot prezenta la urne pe 8 decembrie. Votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00.
Pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituțională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare.
Ulterior, alegerile vor fi validate și rezultatele acestora vor fi publicate în mass-media și în Monitorul Oficial.
La alegerile prezidențiale din 2024, cetățenii vor vota pentru numirea unui nou președinte al României, pentru un mandat de cinci ani. Potrivit Constituției, Președintele reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.
Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, persoana aleasă drept Președintele României exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.
Numărul secțiilor de votare din străinătate ar putea crește
Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, numărul secțiilor de votare din diaspora va fi asemănător cu cel de la alegerile europarlamentare din iunie, adică peste 900 de secții.
La alegerile din 9 iunie am avut peste 950 de secții de votare deschise în străinătate. Nicio țară din lume nu are organizate, indiferent de mărimea ei, atât de multe secții de votare în străinătate. Ministerul de Externe, el este cel care propune. Noi aprobăm lista secțiilor de votare. Anul acesta va deschide cel puțin 950 și ceva de secții de votare, aceleași în care s-a desfășurat activitatea și în iunie anul acesta”, a declarat Toni Greblă.
Cât ține campania pentru prezidențiale în mass-media
Campania electorală pe posturile de radio și televiziune, publice și private, începe vineri, 25 octombrie 2024, ora 00:00, și se încheie sâmbătă, 23 noiembrie 2024, ora 07:00.
Candidații beneficiază de acces egal și gratuit la aceste posturi doar în cadrul emisiunilor stabilite prin lege, iar pentru timpi suplimentari de antenă pe serviciile private, aceștia vor trebui să plătească, conform reglementărilor aplicabile.
În timpul campaniei, candidații își pot prezenta programele și mesajele electorale prin emisiuni de promovare electorală, dezbateri și emisiuni informative. Difuzarea oricăror materiale audiovizuale trebuie să respecte condițiile legale, inclusiv interdicții privind incitarea la ură sau violență și protecția demnității umane.
Radiodifuzorii sunt obligați să asigure echitate, echilibru și imparțialitate în prezentarea candidaților, iar moderatorii au rolul de a menține discuțiile în limita tematicii electorale și de a solicita dovezi pentru acuzațiile aduse.
Spoturile publicitare electorale sunt permise strict în cadrul emisiunilor de promovare și dezbatere, cu o durată maximă de 30 de secunde și un marcaj corespunzător.
În timpul campaniei, este interzisă difuzarea oricăror alte forme de publicitate comercială care să facă referire la candidați.
Radiodifuzorii au obligația să comunice săptămânal timpii de antenă utilizați de candidați, iar orice încălcare a acestor reglementări poate atrage sancțiuni.
Pe durata campaniei, sondajele de opinie pot fi prezentate în condiții reglementate, însă difuzarea acestora este interzisă în ultimele 48 de ore înainte de vot.
De asemenea, cu 24 de ore înainte de începerea votării, este interzisă difuzarea oricăror emisiuni sau mesaje electorale.
Monitorizarea desfășurării campaniei este realizată de CNA, iar radiodifuzorii sunt obligați să înregistreze emisiunile destinate campaniei electorale și să le păstreze timp de 30 de zile după finalizarea acesteia.
Prevederile prezentei decizii se vor aplica în mod corespunzător și pentru campania electorală ce se va desfășura pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Regulile campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale
Pentru alegerile prezidențiale din acest an, campania electorală începe pe 25 octombrie, ora 00:00, și se încheie la ora 07:00, pe 23 noiembrie.
Pentru al doilea tur de scrutin, campania începe de la data aducerii la cunoștință publică a zilei votării și se încheie pe 7 decembrie, tot la ora 07:00.
După încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale. Regulile au fost publicate de către Biroul Electoral Central (BEC).
Continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale înseamnă:
- afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
- difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, în format audio, vizual sau mixt, pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
Cu toate acestea, disponibilitatea conținutului online cu caracter electoral publicat în campanie pe pagini de internet și rețele sociale nu este considerată continuare a propagandei electorale, precizează BEC.
Excepție fac anunțurile plătite pentru promovare electorală după data încheierii campaniei, a decis BEC.
Integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau al Ministerului Afacerilor Interne (acolo unde nu există poliție locală).
În campania electorală pentru alegerea președintelui, primarii asigură competitorilor panouri distincte de cele pentru Senat și Camera Deputaților (organizate pe 1 decembrie).
Pe un panou electoral, fiecare candidat poate pune un singur afiș. Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Cât costă organizarea alegerilor prezidențiale
Suma totală necesară pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei.
Cheltuielile sunt defalcate în funcție de tipul bugetului, de stat sau local, și în funcție de ordonatorul principal de credite, responsabil cu efectuarea acestora, fiind identificate pe baza prevederilor legale în vigoare care impun realizarea acestor cheltuieli.
CITEȘTE ȘI: