Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor

Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor
Publicat: 04/12/2023, 17:02
Actualizat: 04/12/2023, 19:07

Alina Gorghiu participă luni la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurată la Bruxelles. Pe lângă subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație – Schengen, se discută, între altele, și despre protecţia victimelor criminalităţii, transmite Ministerul Justiției.

Un punct important abordat în cadrul reuniunii Consiliului JAI a fost dezbaterea propunerii de modificare a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului, transmite MJ.

Potrivit Consiliului, această actualizare va stabili și va consolida normele minime pentru a se asigura că victimele unei infracțiuni primesc sprijin, acces la informații, se pot adresa justiției și pot obține despăgubiri.

Este necesară o actualizare a cadrului care să asigure o protecție sporită victimelor infracțiunilor la nivelul UE și, implicit, a victimelor din România, precizează Ministerul Justiției.

Potrivit aceleași surse, unul dintre obiective este acela de a facilita accesul victimelor la despăgubiri/compensații. Propunerea prevede un set de măsuri pentru victime și pentru victimele minore.

Câteva exemple de măsuri sunt: instituirea unei linii de asistență telefonică pentru victime, acordarea de sprijin psihologic gratuit și atât cât este necesar pentru victimele vulnerabile, instituirea dreptului de a fi însoțite de o altă persoană decât un avocat în etapa premergătoare procesului, crearea unor servicii de sprijinire specifice și integrate pentru minorii victime în cadrul aceluiași sediu (modelul Barnahus).

Consiliul JAI: Banii datorați de infractori victimelor ar putea fi plătiți de stat

În acest sens, primul subiect a vizat, în special, articolul din Directivă referitor la acordarea de despăgubiri/compensații victimelor de către stat. Prin acesta, se instituie obligația autorităților competente de a plăti despăgubirile/compensațiile datorate victimei de autorul infracțiunii în avans, urmând ca acestea să se subroge ulterior victimei în raport cu autorul infracțiunii, precizează MJ.

În România, avem o procedură nouă prin care victimele infracțiunilor beneficiază prompt de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de hrană, cazare, uz personal, medicamente și transport, materiale sanitare, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Suma se va suporta din bugetul Ministerului Justiției și se va recupera ulterior de la agresor, a declarat Alina Gorghiu.

Potrivit opiniilor exprimate de miniștrii justiției din UE, prezenți la reuniunea Consiliului JAI, există un sprijin general și puternic din partea statelor membre pentru protecția victimelor, fie că acestea vor primi despăgubiri/compensații de la stat (care va recupera ulterior suma de la agresor), fie direct de la agresor.

Situația victimelor minore, pe agenda JAI

A doua modificare, dezbătută în cadrul lucrărilor Consiliului JAI, vizează situația victimelor minore. Astfel, propunerea de directivă prevede integrarea într-un singur spațiu a serviciilor de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime (modelul Barnahus).

„E un lucru bun că discutăm despre toate mijloacele de a-i face să se simtă în siguranță peste tot în UE. Trebuie să acționăm cât mai repede și este bine că există această preocupare la nivelul UE. În România, există, la nivelul instanțelor, camere de audiere a minorilor. Avem astfel de spații în multe județe, precum Arad, Dâmbovița, Timiș, Gorj, Mureș și Bihor etc. și mai sunt multe în curs de amenajare”, a adăugat Gorghiu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu depune o coroană de flori la Cimitirul Arlington din Washington

VIDEO | Sărbătoare de Ziua Națională, în Parlament / Ciucă: Deciziile noastre devin istoria de mâine / Ciolacu: Românii își doresc o viață mai bună

Bugetul Camerei Deputaților va fi de 686,98 mil. lei credite de angajament și 638,02 mil. lei credite bugetare/Proiectul merge la Comisia pentru buget

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor