Prima pagină » Actualitate » Statele UE au votat prima lege care LIMITEAZĂ înlocuirea angajaților cu inteligența artificială

Statele UE au votat prima lege care LIMITEAZĂ înlocuirea angajaților cu inteligența artificială

Statele UE au votat prima lege care LIMITEAZĂ înlocuirea angajaților cu inteligența artificială

Președintele belgian al Consiliului UE a declarat vineri că, în urma unor negocieri dificile, statele UE au aprobat o legislație mondială inedită pentru reglementarea inteligenţei artificiale (AI).

Deși textul a fost aprobat în unanimitate, anumite state membre, cum ar fi Germania și Franța, au exprimat preocupări care au fost luate în considerare în versiunea finală a textului, potrivit agenției AP.

Președintele Belgiei a declarat că „această „Lege AI” este o etapă crucială care stabilește primele reguli asupra inteligenței artificiale din lume, pentru an o face mai sigură și mai respectuoasă față de drepturile omului”.

Acest lucru a fost salutat ca o „reglementare istorică, o premieră mondială” de către comisarul european Thierry Breton.

Obligații pentru sistemele care sunt considerate de „risc înalt”

În aprilie 2021, Comisia Europeană a prezentat primul proiect de „Lege a inteligenței artificiale”. Cu toate acestea, demersul a primit o nouă dimensiune odată cu apariția robotului conversațional ChatGPT la sfârșitul anului 2022, care a fost creat de compania OpenAI din Statele Unite și are capacitatea de a crea texte sau traduceri în câteva secunde. Acest sistem, împreună cu cele care pot produce imagini sau sunete, a dezvăluit publicului atât potențialul enorm al AI, cât și pericolele sale. Un exemplu este răspândirea pe rețelele de socializare an unor fotografii care par contrafăcute, deși par autentice.

Franța și Germania au susținut că legile europene ar trebui să protejeze startup-urile de inteligență artificială pentru a pregăti viitorii „lideri europeni” în domeniu.

Regulile vor fi aplicate tuturor inteligențelor artificiale generative, care pot crea imagini, texte sau sunete la cerere, pentru a se asigura că datele utilizate pentru a crea algoritmi sunt de calitate bună și pentru a se asigura că se respectă legea europeană privind drepturile de autor. Dezvoltatorii trebuie să precizeze că imaginile, textele și sunetele create de AI sunt artificiale.

În plus, vor exista anumite obligații pentru sistemele care sunt considerate de „risc înalt”. Acestea vor include sisteme care se referă la domenii sensibile, cum ar fi infrastructurile critice, educația, resursele umane și ordinea publică.

Citește și