Prima pagină » Actualitate » Statele Unite aprobă vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM, compatibile cu F-16, către România. Ce valoare are tranzacția inițială

Statele Unite aprobă vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM, compatibile cu F-16, către România. Ce valoare are tranzacția inițială

Statele Unite aprobă vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM, compatibile cu F-16, către România. Ce valoare are tranzacția inițială

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor, au transmis, joi, reprezentanții misiunii diplomatice a Washingtonului la București.

Vânzarea aprobată de SUA contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar și cu alte aeronave NATO și americane, inclusiv avioanele F-35, potrivit oficialilor americani.

Ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec a felicitat România pentru această achiziție importantă, despre care a menționat că va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune.

„Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare”, a declarat șefa misiunii diplomatice a SUA la Bcuurești, referindu-se la vizita recentă la Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Mecanism de finanțare avantajos

Anunțul vine a o zi după ce Guvernul a modificat legislația privind datoria publică pentru ca autoritățile să se poată încadra în termenul de 30 septembrie până la care pot semna un acord de împrumut în baza unui mecanism de finanțare avantajos oferit de SUA, de care a beneficiat până acum doar Polonia, conform documentelor guvernamentale.

Prin Memorandumul aprobat în iulie 2024, Guvernul României a aprobat inițierea demersurilor pentru utilizarea mecanismului de finanțare FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) oferit de către Guvernul SUA în scopul finanțării unor contracte privind asigurarea capabilităților militare pentru România.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, în cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri de până la 4 mld. USD pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum și fonduri de până la 8 mld. USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de Guvernul SUA.

Pe lângă contractele de achiziție de tehnică/echipamente militare ale MApN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare și care ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.

Avion F-16 / Sursa foto: Forțele Aeriene ale SUA/ Joshua Hoskins – Ambasada SUA

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele