Autoritățile de la Washington au decis să mențină, pentru cel puțin încă nouă luni, câteva mii de soldați americani în regiunea de sud-est a României, în contextul apropierii geografice a țării noastre față de Ucraina.
Informația a fost făcută publică sâmbătă de către oficiali ai Pentagonului.
În contextul în care Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se află la mică distanță de Marea Neagră și de Crimeea, aceasta a devenit în ultima perioadă un centru de pregătire pentru forțele NATO din regiune. Forțele ar fi de fapt o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada teritoriile vestice, notează Digi24 care citează The New York Times.
Aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt staționați la baza aeriană din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Anterior, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Trupele Diviziei 101 Aeropurtate urmează să părăsească baza în următoarea perioadă, dar oficialii americani informează că acestea vor fi înlocuite de o altă brigadă, care urmează să fie condusă de un general cu două stele, dar și de planificatori militari de elită, de la Divizia a 10-a Vânători de Munte, în ceea ce ar urma să fie o desfășurare de nouă luni, mai notează sursa citată.
Anunțul de sâmbătă clarifică intențiile Pentagonului de a păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din România. Trimiterea unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO, sunt de părere analiștii militari.