Prima pagină » Actualitate » Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”

Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”

Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”
Proiectul de lege vizează clădirile cu risc seismic I

Peste 15.000 de clădiri cu risc seismic din zonele protejate ale Capitalei au fost inventariate de studenții Universității de Construcții, iar rezultate sunt alarmante.

Centrul Vechi, o atracție majoră pentru turiști, este deosebit de vulnerabil în cazul unui cutremur puternic din cauza clădirilor deteriorate. De asemenea, multe instituții publice funcționează în clădiri nesigure, cum ar fi Instituția Prefectului Ilfov.

Inginerul constructor Matei Sumbasacu a vorbit despre lipsa finanțării pentru consolidarea clădirilor publice și pericolul nedeclarat al acestora.

„Clădirile publice au fost această cenușăreasă a clădirilor cu risc seismic din România. Foarte mult timp nu existau surse de finanțare explicite pentru a finanța consolidarea clădirilor publice.Este un exemplu de clădire care nu are bulină, deci oamenii nu știu de riscul sismic la care se expun atunci când intră, pentru că e o clădire publică. Vedem pe la balcoane probabil apa nu s-a scurs cum trebuie și efectiv tencuiala a început să se desprindă”, a declarat Matei Sumbasacu, potrivit Știrileprotv.

„Nu avem tehnologia și practicile necesare pentru a consolida clădiri locuite. Locatarii trebuie relocați, însă cele două blocuri de necesitate din București sunt deja pline”, a adăugat Sumbasacu.

Banca Mondială estimează că aproximativ 20.000 de clădiri din București sunt vulnerabile la un seism major, însă Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) are date doar pentru circa 2.500 dintre acestea, din care aproape 400 sunt clasificate cu risc seismic 1 și multe sunt locuite.

AMCCRS a finalizat evaluarea vizuală rapidă pentru 40 de clădiri, o obligație legală care trebuie îndeplinită până în 2025.

Directorul general al AMCCRS, Răzvan Munteanu, a precizat că vor fi evaluate aproximativ 8.000 de imobile.

„Vom extrage lista pentru imobilelor pentru care vom face evaluarea vizuală rapidă. Estimăm că vor fi în jur de 8.000 de imobile care vor fi evaluate”, a declarat Răzvan Munteanu.

Numărul real al clădirilor vulnerabile este probabil mult mai mare, deoarece multe construcții nu au fost inspectate niciodată.

Primăria a anunțat că în prezent sunt în lucru peste 100 de proiecte de consolidare.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele