Stațiunea de pe litoralul românesc care ar trebui EVITATĂ cu orice preț în această perioadă: „Chiar nu mă aşteptam să fie aşa”
Stațiunea Venus de pe litoralul românesc, cândva o destinație populară pentru vacanțele de vară, se confruntă cu o criză ecologică majoră.
Munți de alge au acoperit malurile, emanând un miros greu de suportat care alungă turiștii și transformă vacanțele într-un coșmar.
Mirosul de alge pustiește în stațiunea Venus
În ultimele săptămâni, turiștii au raportat o invazie fără precedent de alge în Venus. Plajele sunt acoperite cu vegetație marină în putrefacție, iar apa este plină de resturi plutitoare.
Mirosul puternic a dus la o serie de plângeri din partea turiștilor dezamăgiți.
„Nu ştiu, e din cale afară, chiar nu mă aşteptam să fie aşa, mă aşteptam să o cureţe cineva”, spune o turistă.
„Păcat de litoralul nostru pentru că mergem si dăm banii în altă parte în loc să stăm aici”, a completat un alt turist, conform observatornews.ro.
Un fenomen natural benefic pentru biodiversitate
Deși situația este neplăcută pentru turiști, experții explică faptul că fenomenul este natural și aduce beneficii ecosistemului Mării Negre.
„Asigură, pe de o parte, o primenire a apei şi, pe de altă parte, o îmbogăţire nutritivă pentru speciile ce urmează să trăiască de pe urma acestora. Alge, mici crustacee, surse de hrană pentru lebăda care îşi învaţă puii cu această locaţie. Ei vor creşte şi vor trebui să ştie că şi la mare e hrană bună”, spune biologul Adrian Bîlbă.
Plantele, smulse de curenţii de pe fundul mării în timpul furtunilor şi aduse la ţărm
Administratorii plajelor şi reprezentanţii Apelor Române spun că fac tot posibilul ca nisipul să fie curat. Dar, de cele mai multe ori, natura învinge.
„Am cules în perioada aceasta în jur de 800 de tone de alge, pe care le ducem la gropile de depozitare. Facem eforturi consistente astefl încât să nu deranjăm turiştii în această perioadă a sezonului estival”, a declarat Hristu Uzun – director ABADL.
Plantele sunt smulse de curenţii de pe fundul mării în timpul furtunilor şi aduse la ţărm. Se dezvoltă excesiv în condiţii de temperaturi ridicate şi multă lumină. Anul trecut în sezonul estival au fost adunate de pe plajele din România zeci de mii de tone de alge.