Băile Tușnad se află în județul Harghita, în apropierea Lacului Sfânta Ana. Locul, supranumit și Perla Transilvaniei, este printre cele mai frumoase și vizitate stațiuni montane.
Lacul Sfânta Ana, singurul format într-un crater vulcanic stins din România este situat în masivul Ciomatu în stânga râului Olt, iar de el se leagă multe legende și superstiții,
Lacul, cunoscut pentru frumusețea rară și claritatea apei, este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare din masivul vulcanic Puciosul iar culorile variază în funcție de lumină și de anotimp, de la nuanțe de albastru închis până la verze smarald.
Celebrul lac din Harghita se întinde pe o lungime de 620 m și o lățime de 460 m , cu o adâncime de aproximativ 7 metri. Are cele mai pure ape, apropiate de cele distilate, cu foarte puține minerale.
De minunatul lac se leagă multe legende, majoritatea făcând referire la numele acestuia, scrie Știri de Cluj. Cea mai populară dintre ele descrie povestea unei fete pe nume Ana, obligată să se mărite cu un baiat pe care nu-l iubea.
Ulterior, într-o stare de disperare, aceasta ar fi sărit în apele lacului și, de atunci, localnicii ar fi botezat locul în memoria sa.
Deși scăldatul este interzis, localnicii susțin că lacul ar avea proprietăți miraculoase și doar simpla scufundare a mâinilor în apele sale ar proteja persoana respectivă timp de un an.