Stațiunile montane din România, luate cu asalt! CIFRE ISTORICE de turiști în vacanța de iarnă / RECORD și la numărul accidentelor de pe pârtii
Număr record de turiști în stațiunile montane din România în perioda sărbătorilor de iarnă, la sfârșitul lui 2024 și început de 2025. În plus, administratorii pârtiilor vorbesc despre „cifre istorice”, în ceea ce priveşte numărul persoanelor care au utilizat în această perioadă telecabinele şi telegondolele. În schimb, salvamontiştii fac apel la turişti să respecte regulile pe care muntele le impunae. Reamintim, în acest context, că peste 1.300 de intervenţii au avut salvamontiştii din toată ţara în această vacanţă de iarnă.
De la începutul anului şi până luni, 6 ianuarie, mii de turişti au urcat cu telegondola pe munte
Statisticile administraţiei domeniului schiabil al staţiunii arată că doar în prima zi peste 3.200 de oameni au urcat în Bucegi, cu mijloacele de transport pe cablu, potrivit informațiilor news.ro.
Potrivit sursei citate, în 2 ianuarie, 5.089 de turişti au urcat pe munte, în 3 ianuarie, când domeniul schiabil a fost închis din cauza rafalelor de vânt, 2.655 de turişti au urcat să se bucure de zăpadă până la cota 1400 din Bucegi.
Valorile de trafic sunt ridicate, luni după-amiază, pe DN 1 – Valea Prahovei şi se circulă în coloană pe sensul spre Braşov, între Nistoreşti şi Comarnic, dar şi între Sinaia şi Buşteni. Totodată, este aglomeraţie pe sensul spre Ploieşti, fiind formate coloane de maşini între Predeal şi Buşteni, dar şi în Comarnic, a anunţat Centrul Infotrafic.
Începutul de an aduce cifre record privind numărul turiştilor care merg la munte
Dacă în alţi ani, la început de ianuarie, administratorii domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei şi din Braşov aşteptau să scadă temperaturile, pentru a produce zăpadă artificială, anul acesta pârtiile acoperite cu un strat de zăpadă de zeci de centimetri, i-au atras ca un magnet pe turiştii bucuroşi de vacanţa prelungită.
În 4 ianuarie, datele arată că 5.133 de persoane au urcat cu telegondola pe munte, la Sinaia, în 5 ianuarie cifra a ajuns la 5.160, în timp ce luni, 6 ianuarie, în mai puţin de cinci ore de la punerea în funcţiune a mijloacelor de transport pe cablu, peste 3.000 de turişti urcaseră pe munte.
„E incredibil de aglomerată Poiana Braşov zilele acestea”
Și la mijloacele de transport pe cablu din Poiana Braşov a fost aglomerație mare, iar numărul persoanelor cazate la hotelurile din staţiune este dublat, pe timp de zi, de cel al turiştilor veniţi din alte părţi.
„Sunt extrem de mulţi turişti, iar datele arată că foarte mulţi dintre cei care îşi petrec ziua în staţiune vin din alte părţi, din staţiuni de pe Valea Prahovei sau din zona Bran – Moieciu. După ora 10-11, e greu spre imposibil să mai găseşti un loc de parcare în staţiune.
Noi am recomandat celor care vin din alte staţiuni să lase maşinile personale în oraş şi să folosească mijloacele de transport pe care Primăria le pune la dispoziţie către Poiană. E incredibil de aglomerată Poiana Braşov zilele acestea” , a precizat, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.
Aceeași situație o găsim și la Predeal, Azuga și Buşteni, acolo unde sute de oameni se bucură de munte, zăpadă, iar în aceste zile chiar şi de puțin soare.
Număr record de intervenţii în istoria de 125 de ani a Salvamont
Deși numărul mare de turiști înseamnă vești bune pentru zona tutistică din România, există însă și un revers al medalia și anume faptul că numărul accidentelor de pe pârtii – şi nu numai – este direct proporţional cu aglomeraţia.
Datele ultimelor 24 de ore reprezintă un nou record, nedorit, în istoria Salvamont România, echipele de salvatori montani primind, într-o singură zi, 167 de apeluri prin care li se solicita intervenţia urgentă, cele mai multe solicitări, peste 30, fiind pentru Salvamont Predeal. În ultimele 24 de ore, peste 120 de persoane au ajuns la spital.
Cele mai grave accidente petrecute pe pârtii. Recomandări de la salvamari pentru turiști
În contextul numeroaselor accidentări, salvamontiştii fac din nou un apel către turişti să respecte regulile, să utilizeze echipament adecvat şi să practice săniuşul doar în zonele special amenajate, pentru a preveni incidentele care pot duce la evenimente cu consecinţe grave.
Sursă FOTO: Shutterstock – caracter ilustrativ