Un studiu recent realizat de Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU) și Universitatea Tehnologică Delft din Olanda (TU Delft) vine cu un avertisment sumbru. Creșterea nivelului mării până în 2100 ar putea duce la dispariția unor orașe și zone de coastă din întreaga lume, inclusiv din România.
Creșterea nivelului mărilor, combinată cu mareele înalte, furtunile și inundațiile de coastă, reprezintă un risc existențial, în special pentru comunitățile de coastă și insulare. Coastele vor fi lovite de eroziune, avertizează autorii studiului.
În cazuri extreme, valurile de furtună provocate de cicloane și uragane pot agrava inundațiile de coastă și distruge casele și infrastructura din calea lor.
Conform celui de-al treilea studiu național al Republicii privind schimbările climatice, publicat în 2024, nivelul mediu al mărilor ar putea crește cu 23 cm în cel mai bun scenariu posibil sau cu 1,15 m în cel mai rău scenariu, până în 2100.
„Estimările noastre arată că intervalele de incertitudine sunt mari și că lumea trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unor rezultate extreme”, a explicat Dr. Benjamin Grandey, coordonatorul studiului.
Specialiștii indică schimbările climatice accelerate, alimentate de emisiile de gaze cu efect de seră, drept principalul factor responsabil pentru creșterea nivelului mării.
„Reducerea emisiilor este vitală pentru a minimiza impactul asupra zonelor de coastă. Proiecțiile noastre subliniază necesitatea urgentă de a planifica infrastructura critică în funcție de aceste riscuri,” a mai spus Dr. Grandey, potrivit Newsweek.ro.
În cazul țării noastre, cele mai afectate zone ar putea fi Sulina, care riscă să fie complet înghițită de ape, fiind cea mai joasă localitate din Delta Dunării și stațiunile de pe litoral, precum Mamaia, Vama Veche și 2 Mai, unde creșterea nivelului mării ar putea deteriora plajele și infrastructura turistică.
În afară orașele-stațiune din România și alte orașe importante din lume sunt avertizate cu dispariția.
Autorii studiului indică Amsterdam și Veneția, orașe renumite pentru canalele lor, dar vulnerabile la creșterea nivelului mării. De asemenea, Bangkok, capitala Thailandei, care se scufundă anual din cauza exploatării excesive a apei subterane.
În Statele Unite, New Orleans și Miami sunt sub aceeași amenințare. În aceste state furtunile și eroziunea costieră amplifică amenințarea subliniată în studiu.