Statul NU reușeste să recupereze prejudiciul de 300.000 de euro din cazul fostului torționar Vișinescu
Fostul comandant al Penitenciarului de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, decedat în 2018, trebuia să plătească victimelor sale despăgubiri în valoare totală de 300.000 de euro. Statul nu reușeste să recupereze perjudiciul, nici după aproape 5 ani de la moartea torționarului.
Alexandru Vișinescu a fost condamnat de Curtea de Apel București la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu abuzurile săvârșite asupra deținuților politici din perioada comunistă. Decizia a rămas definitivă, după ce a fost judecat apelul la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 10 februarie 2016.
Conform sentinței, fostul torționar are de plătit în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, 300.000 de euro către trei părți civile, rude ale unor deținuți politici de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, respectiv către Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro. Imediat după sentință, Alexandru Vișinescu a fost transportat și încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Cum încearcă statul să recupereze banii de la Vișinescu
Pentru a recupera banii, Ministerul de Interne a vrut să-i execute silit pe moștenitorii lui Alexandru Vișinescu. Aceștia au fost însă de negăsit, scrie Realitatea.net. Statul a încercat să forțeze deschiderea succesiunii după care au identificat un număr de 9 persoane fizice, posibili moștenitori ai acestuia. Niciunul nu și-a asumat însă succesiunea, așa că moștenirea fostului ofițer de securitate a rămas vacantă.
Conform procedurilor legale, întreaga avere a lui Vișinescu a revenit municipalității. Astfel că, următorul pas a fost ca MAI să solicite Primăriei Municipiului București, în calitate de moștenitor legal, să achite cota parte. Între timp, s-a făcut și un bilanț al moștenirii torționarului Vișinescu. Aceasta constă într-un apartament în Sectorul 1 al Capitalei, evaluat la peste 180.000 de lei, și câteva bunuri mobile, conform știripesurse.ro.
Primăria Capitalei, nu mai bună de plată
Magistrații au stabilit ca municipalitatea să plătească doar suma pe care o poate obține de pe urma apartamentului lui Alexandru Vișinescu. Decizia nu este definitivă, însă până în acest moment nu a fost atacată cu apel de niciuna din părți.
Vișinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente. Totodată, dosarul său a marcat o premieră în justiția din România. Vișinescu a fost primul torționar comunist condamnat definitiv în țara noastră. Procesul său a survenit după 50 de ani de la săvârșirea faptelor. Pe data de 5 noiembrie 2018, torționarul Vișinescu a fost declarat decedat, în timp ce își executa pedeapsa la Spitalul Penitenciar Jilava.
CITIȚI ȘI:
Sentință finală în cazul torționarului Alexandru Vișinescu