Statul plătește doar cinci zile din concediul de carantină. Restul zilelor rămân neplătite. Explicația CNAS
Statul suportă doar primele cinci zile de concediu de carantină pentru persoanele care pleacă în țări cu risc epidemiologic ridicat în cazul în care la întoarcere acestea sunt obligate să se izoleze, potrivit unei modificări legislative care se aplică de luna trecută.
Astfel, în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, celelalte nouă zile de concediu rămân pur si simplu neplătite, după cum informează avocatnet.ro.
Potrivit sursei citate, aceasta reprezintă o excepție de la regula de bază, potrivit căreia toate zilele de concediu de carantină sunt suportate de stat.
„Prin excepție (…), indemnizația (…) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS – n. red.), în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (…)”, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula aplicându-se efectiv de la 1 august 2021.
Potrivit legii, în mod normal, dacă o persoană trebuie să intre în carantină și acest lucru impune acordarea de concediu, indemnizația aferentă este acordată integral din banii statului, indiferent de perioadă.
Preambulul ordonanței de urgență explică, totuși, că scopul reducerii perioadei suportate de la bugetul de stat este acela de a „responsabiliza” persoanele care se expun de bunăvoie riscului de îmbolnăvire.
Potrivit CNAS, începând cu a șasea zi de concediu de carantină, nici statul, dar nici angajatorul, nu mai au obligația legală de a acoperi sumele necesare indemnizației, motiv pentru care cele nouă zile de concediu care rămân nu sunt plătite.
„Astfel, persoana care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, poate beneficia de certificat de concediu medical pentru carantină, acordat potrivit deciziei eliberate de către Direcția de Sănătate Publică, dar indemnizaţia pentru carantină se suportă (…) numai pentru primele cinci zile din respectivul concediu medical, pentru restul de zile necalculându-se și neplătindu-se indemnizație de carantină. Potrivit actelor normative în vigoare nu există obligaţia plăţii indemnizaţiei pentru carantină de către angajator începând cu a şasea zi de concediu medical”, au declarat reprezentanții CNAS pentru avocatnet.ro.
În ce situații este, totuși, acoperit concediul de carantină integral
Există, însă, o situație în care concediul de carantină este plătit integral: atunci când o persoană se deplasează într-o țară cu risc epidemiologic pentru că a fost trimis de angajator în interes de serviciu.
„În situația în care persoana care primește decizie de carantină în urma deplasării din dispoziția angajatorului într-o astfel de zonă, indemnizația pentru concediul medical aferent se suportă potrivit reglementărilor generale, adică integral din bugetul FNUASS / bugetul instituției, după caz”, mai spun cei de la CNAS.
Așa cum este formulată măsura, aceasta se aplică nu doar în cazul epidemiei de coronavirus, ci în cazul oricărei epidemii actuale sau viitoare.