Statul român intervine în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Rusiei. Bogdan Aurescu: „România continuă să susțină justiția internațională și acțiunea CEDO”

Statul român intervine în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Rusiei. Bogdan Aurescu: „România continuă să susțină justiția internațională și acțiunea CEDO”
Sediul MAE / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 16/09/2022, 14:53
Actualizat: 16/09/2022, 15:06

România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe. Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a transmis, că statul român susține cauza Ucrainei privind încălcările grave ale drepturilor omului comise de Federația Rusă.

România a depus, vineri, la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cererea de intervenție a țării noastre în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse. Cauza, depusă de statul vecin, la 28 februarie 2022 – Cauza nr. 11055/22 – aflată în stadiu incipient pe rolul CEDO, are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de Federația Rusă în cadrul agresiunii militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie 2022, a transmis MAE.

Cererea de intervenție a României a fost adresată prin intermediul Agentului Guvernamental pentru CEDO, în baza articolului 36(2) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția), completat de regula 44 din Regulamentul CEDO.

„România a depus azi la CEDO o Cerere de Intervenție în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de Ucraina contra Federației Ruse pentru încălcările grave ale drepturilor omului comise de Federația Rusă pe teritoriul UA. România continuă să susțină justiția internațională & acțiunea CEDO”, a scris pe Twitter Bogdan Aurescu.

205 zile de la debutul războiului

Potrivit comunicatului MAE, intervenția României are loc în cadrul eforturilor țării noastre de susținere a Ucrainei, ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva acestui stat, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept internațional.

„România își propune astfel să transmită un mesaj principial, în spiritul acțiunilor sale de promotor tradițional al justiției internaționale. Demersul României de a interveni în această cauză a fost inițiat la solicitarea  părții ucrainene, transmisă după introducerea de către Ucraina la CEDO a cererii în formă completă, la 23 iunie 2022, urmată de comunicatul CEDO din 28 iunie 2022”, a transmis diplomația română.

MAE reamintește că România și-a arătat susținerea pentru Ucraina în domeniul justiției internaționale și prin inițierea, la 2 martie 2022, alături de alte state 39 de state, a procedurilor pe rolul Curții Penale Internaționale, precum și prin Declarația de Intervenție în procesul aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție în dosarul privind „Acuzații de genocid în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)”, transmisă la CIJ la 13 septembrie 2022.

Potrivit MAE, acordarea permisiunii Statelor de a interveni în cauze aflate pe rol, „în interesul unei bune administrări a justiției” este o practică bine stabilită la nivelul CEDO. Intervenția se solicită potrivit unei proceduri specifice și se acordă de către CEDO, având în vedere că spețele aflate pe rol au o importanță publică majoră și că, de cele mai multe ori, impactul deciziilor se extinde dincolo de cazul individual respectiv.

În cazul acordării permisiunii de intervenție, statele interveniente sunt invitate să prezinte intervenția sub formă de observații scrise, în termenul stabilit de instanță. Conținutul intervenției se va limita la aspecte principiale, cu precădere aspecte ce țin de admisibilitatea cererii și de chestiunea complexă a întrepătrunderii drepturilor omului cu dreptul internațional umanitar, a conchis MAE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul ciudat găsit de procurori acasă la una din doctorițele arestate la spitalul Pantelimon: „Curățare...
BREAKING | TAS, verdict final în cazul gimnastelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea +...
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a...
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă...
VIDEO Bătaie la o sală de fitness din Timișoara din cauza unor glume pe TikTok....
BREAKING | Româncă, accidentată GRAV la JO 2024 din Paris! A fost la un pas...
Apa preferată de profesorul Vlad Ciurea: „Nu toată lumea o suportă”
EXCLUSIV. Mărturii cutremurătoare ale aparţinătorilor pacienţilor de la "Pantelimon". "Mi s-a spus că era bine....
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam....
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii riscă amenzi usturătoare
Alegeri SUA. Sondaj NYT: Kamala Harris câştigă teren în faţa lui Donald Trump în trei...
OMUL care a cenzurat cel mai IMPORTANT roman al lui Jules Verne
Reguli ITP 2024. Mașinile care NU mai trec Inspecția. Obligatoriu în 30 de zile
Ce pregătește Netflix. Seria care va spulbera topurile
Alina Ceușan a născut! Prima imagine cu fetița ei. Ce a povestit influencerul despre naștere
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Cum a răsfățat-o Denisa Coțolan pe mama Geta? Iubita lui Iancu a adunat numeroase complimente...
Ies la iveală detalii tulburătoare despre motivul sinuciderii lui Daniel Tistu, poliţistul din Vâlcea: "Aceste...
BANCUL ZILEI. BECALI aude de un jucător super bun, undeva prin Afghanistan, și îl aduce...
Când are loc dezbaterea dintre Donald Trump și Kamala Harris la ABC News?