Statul vrea să scoată 250.000 de mașini vechi de pe străzi. Câți bani vor primi proprietarii care vor să renunțe la autoturism

Publicat: 11 01. 2022, 16:34
Sursa foto: Shutterstock

Ministerul Mediului lucrează la o metodă de a îndepărta cele 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani care circulă pe străzile din România.

Astfel, cei care dețin mașini mai vechi de 15 ani le vor putea valorifica, fără să fie obligați să își cumpere o nouă mașină, informează Economedia.

Astfel, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoritățile locale, vor desfășura un program complementar programului Rabla, prin care vor aloca o anumită sumă de bani pentru fiecare proprietar de mașină mai veche de 15 ani și care dorește să renunțe la aceasta. Beneficiarul poate utiliza cum dorește suma respectivă.

Suma recomandată de AFM este de 3.000 de lei, dar suma poate fi mai mare sau mai mică în funcție de posibilitățile administrațiilor locale, potrivit informațiilor Economedia. AFM și Ministerul Mediului lucrează încă la definitivarea acestui program, care va fi prezentat zilele viitoare.

„Noi vom acoperi 1.500 de lei din această sumă, restul e responsabilitatea autorităților locale, dar acestea pot decide să ofere și alte lucruri în schimbul mașinii. Biciclete, trotinete electrice, depinde de ei”, spune Lorand Fulop, directorul AFM.

În jur de 1.500 de lei se plătesc ca Ecobonus celor care valorifică o mașină veche în programul Rabla, iar AFM s-a gândit că cei care renunță la mașini fără să achiziționeze alta ar trebui plătiți cu o sumă ceva mai mare de bani.

Tanczos Barna: Ne-am asumat prin PNRR că vom scoate din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni că în acest an nu vor fi introduse taxe noi în ceea ce privește parcul auto național, deși România și-a asumat prin PNRR că va elimina din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani.

„Nu se întâmplă nimic din punct de vedere al taxării. Pregătim un program Rabla mai eficient care să vină în întâmpinarea cerințelor producătorilor de automobile, comercianții și de către cererile formulate de cetățeni. Coaliția a decis ca în anul 2022 să nu fie nicio taxă nouă, nici un impozit nou, motiv pentru care ar urma soluția de eficientizare a programului Rabla și de a scoate din piață cât mai multe mașini poluante”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că România și-a asumat în fața Comisiei Europene ca va scoate din circulație 250.000 de mașini poluante, mai vechi de 15 ani până în anul 2026.