EXCLUSIV | Fane Căpățână acuză că trăiește ”Iadul pe pământ” și cere protecție împotriva directorului Penitenciarului Iași. Le-a trimis 20 de ploșnițe parlamentarilor din Comisia de abuzuri, ”ca să înțeleagă condițiile inumane”
Ștefan Dinu, cunoscut în lumea interlopă drept ”Fane Căpățână”, se află în închisoare de la sfârșitul anilor ’90, când a fost condamnat pentru o serie lungă de infracțiuni, printre care tentativă de omor, furt, tâlhărie, înșelăciune și falsificare de bani, apoi a fost eliberat condiționat și a recidivat. De-a lungul timpului, Fane Căpățână s-a transformat într-un ”personaj incomod” în spatele gratiilor, reclamând abuzuri la care ar fi fost supus din cauza declarațiilor pe care le-a făcut.
Fane Căpățână susține că este ”vânat” tocmai din cauza declarațiilor acuzatoare pe care le-a făcut, că nu i se asigură dreptul la medicamente, deși s-a îmbolnăvit, și că este, de fapt, ”pedepsit” pentru că a denunțat mai mulți procurori.
- 1997 – Ștefan Dinu a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, pentru înjunghierea fotbalistului Laurențiu Lică.
- Aprilie 2003 – condamnat la opt ani de închisoare într-un dosar în care era acuzat de furt de maşini. Verdictul în acest caz a fost pronunţat după şase ani de la deschiderea dosarului.
- Aprilie 2005 – Fane Căpăţână a fost reţinut, împreună cu doi complici, Tudor Roşu şi Adrian Împuşcatu, după ce au fost prinşi în flagrant când furau geanta unei femei căreia îi înţepaseră o roată a autoturismului, acuzaţiile fiind de furt calificat şi complicitate la furt calificat.
- Septembrie 2009 – Fane Căpățână ajunge, din nou, în închisoare, fiind acuzat de înşelăciune. Anchetatorii au percheziționat, atunci, și locuința unui presupus complice al lui Fane Căpățână, Ion Gheorghe, zis Ramiro, din Capitală. În urma perchezițiilor, de la domiciliile celor doi au fost confiscate o legitimație falsă de poliție, un girofar și un baston reflectorizant, asemănătoare cu cele folosite de poliție, precum și 4.900 de euro. În acest caz, ei erau suspectați că au înșelat mai multe persoane, oprind mașini în trafic și arătând șoferilor o legitimație falsă de poliție. Ei ar fi obținut, astfel, peste 2.000 de lei.
- Martie 2013 – magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus ”liberarea condiţionată a condamnatului Dinu Gh. Ştefan, aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 7 ani închisoare”. Decizia venea după un raport favorabil Comisiei pentru liberări condiţionate.
Dar Fane Căpățână a călcat ”strâmb” și a fost condamnat din nou, magistrații trimițându-l după gratii pentru 10 ani, pedeapsă din care a executat, până acum, nouă ani.
GÂNDUL prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, noi acuzații pe care deținutul Ștefan Dinu le aduce atât conducerii Penitenciarului Giurgiu, cât și conducerii Penitenciarului Iași, punctul de vedere al avocatului Gabriel Florea, cel care îl reprezintă pe Fane Căpățână, dar și răspunsul primit din partea purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu.
”Directorul Penitenciarului Giurgiu mi-a promis că voi fi eliberat”
Lanțul aproape nesfârșit al problemelor reclamate de deținutul Ștefan Dinu a început, spune acesta, încă de când se afla încarcerat în Penitenciarul Giurgiu.
Fane Căpățână a constatat că i-au fost sustrase documente medicale care arătau starea sa precară de sănătate – suferă de hepatita B, printre alte afecțiuni medicale – și, mai mult decât atât, susține că i s-ar fi promis eliberarea condiționată chiar de către directorul Penitenciarului Giurgiu, Alin Popescu, moment în care a făcut plângerea pe care o adresare procurorului general al României.
Mai mult, Ștefan Dinu susține că, după ce a fost mutat la Penitenciarul Iași, directorul închisorii (n.red. – comisar şef de poliție penitenciară Marian-Pompiliu Dima) l-ar fi amenințat că nu va fi eliberat niciodată, motivul fiind, spune el, porecla ”Fane Căpățână”.
”Problemele au început încă de când eram la Penitenciarul Giurgiu, în sensul că mi-au fost sustrase documente medicale care arătau starea mea gravă de sănătate, suferind de hepatita B. După ce am formulat plângere la procurorul general al României, am fost imediat trimis la Spitalul Penitenciar Dej. Acolo, m-a contactat directorul adjunct fără să solicit eu acest lucru și, la fel, mi-a făcut promisiuni mincinoase că plec la Penitenciarul Rahova și că o să fie bine.
M-am reîntors la Giurgiu, am fost contactat de directorul penitenciarului, Popescu Alin, iar acesta mi-a promis că, după încheierea celor șapte luni, voi fi eliberat. Într-un final, au venit cei de la Poliția Giurgiu să mă audieze în legătură cu plângerea pe care o adresasem procurorului general. Eu, la acel moment, după înțelegerea cu Popescu Alin, am declarat că nu mai susțin cererea (n.red. – plângerea adresată procurorului general). Ulterior, am fost mutat la Penitenciarul Iași. Directorul închisorii, Pompiliu Marian Dima, mi-a spus că nu voi fi eliberat niciodată, pentru că porecla mea este Fane Căpățână”, spune deținutul Ștefan Dinu.
Penitenciarul Giurgiu: ”Infirmăm cele declarate de persoana indicată”
Gândul a solicitat puncte de vedere referitoare la acuzațiile formulate de deținutul Dinu Ștefan atât la Penitenciarul Giurgiu, cât și la Penitenciarul Iași.
Prin purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, Ionuț Cătălin Zinică, s-a transmis că declarațiile lui Ștefan Dinu nu au corespondent în realitate.
- În ceea ce privește eventuale documente medicale sustrase din dosarul său: ”În baza declarației persoanei indicate, au fost dispuse verificări, la nivelul unității, nefiind identificate încălcări ale codului deontologic. Administrația locului de deținere se asigură ca personalul din subordine să respecte prevederile legale, iar atunci când sunt constatate încălcări, se dispun măsurile legale care se impun”.
- Referitor la promisiunea de liberare condiționată care ar fi fost făcute de directorul Penitenciarului Giurgiu, Alin-Constantin Popescu: ”Infirmăm cele declarate de persoana indicată, directorul unității nu a făcut niciun fel de promisiuni persoanelor private de libertate. Hotărârea de liberare condiționată a persoanelor private de libertate aparține unei comisii de liberare condiționată din care face parte judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în calitate de președinte, cu respectarea prevederilor legale”, a transmis Penitenciarul Giurgiu.
Până la ora publicării acestui articol, conducerea Penitenciarului Iași nu a transmis un răspuns.
”Într-un fel, medicul de la TBC dorea să mă facă «sănătos»”
Fane Căpățână a mai spus, pentru Gândul, că a fost trimis la Penitenciarul Spital Târgu Ocna fără a-și fi dat acceptul, pentru că el nu suferă de TBC, ci de alte afecțiuni, printre care și hepatita B, pe care susține că a contractat-0 chiar în timpul detenției.
În semn de protest, a intrat în ”refuz de hrană”, solicitând să fie transferat într-un penitenciar situat, geografic, mai aproape de București și, implicit, de familie.
”Concomitent cu acest aspect, medicul șef (…) m-a trimis – fără ca eu să îmi dau acceptul – la Penitenciarul Spital Târgu Ocna, dși nu aveam nimic cu TBC-ul. Acolo s-a constatat, imediat, că nu am TBC. Am solicitat plecarea urgentă. Am declarat refuz de hrană, iar directorul unități m-a întrebat: «Ce vrei?». «Vreau să plec acasă sau să mă duceți înapoi la Penitenciarul Ploiești sau Rahova, unde sunt cunoscut, nu să stau aici, la Iași sau în zonă, unde se va invoca faptul că nu sunt cunoscut (n.red. – pentru comportamentul în penitenciar) și voi primi o nouă amânare. Legea prevede să execut pedeapsa aproape de familie». Mi-a zis «Stai aici că o să fie bine», a mai spus Fane Căpățână.
”Am crezut, din nou, aceste promisiuni, am rămas, dar pe parcurs am sesizat că medicul de la TBC căuta să mă examineze mai mult pe linie de ficat. Într-un fel, dorea să mă facă… sănătos, cum s-ar spune. M-am opus cât am putut. Dar mi-am dat acceptul să îmi ia sânge și să mi se facă o ecografie a ficatului”
Deținut Ștefan Dinu
Ulterior, Ștefan Dinu a ajuns, din nou, în fața comisiei de liberare condiționată, unde i s-a spus că este ”eligibil” pentru această eliberare, dar mai primește două amânări. Fane Căpățână susține că a fost, iarăși, ”păcălit”, din cauză că existase o ”înțelegere” cu directorul Penitenciarului Iași pentru a fi transferat mai aproape de București. Cum un astfel de transfer nu s-a concretizat, Fane Căpățână a intrat în ”refuz de hrană”.
”După ce am fost acceptat de comisia din penitenciar (n.red. – comisia de liberare condiționată), în unanimitate de voturi, am primit două amânări, de câte trei săptămâni, deși eu nu am invocat niciun motiv și am solicitat doar judecarea cauzei. Mai aveam o cerere la Judecătoria Iași, dar în termenul de trei săptămâni am retras-o. Pe 4 octombrie, un alt judecător a invocat faptul că este bolnav, deși chiar în fața mea a fost judecată o altă persoană, tot pentru liberare condiționată, și după mine o altă persoană”, mai spune Fane Căpățână.
”După ce am ajuns în camera de deținere, am fost anunțat că sunt pus pe cursă pentru a fi transportat la Iași. Înțelegerea cu directorul închisorii fusese că ori rămân acolo, ori mă va trimite către București, ca să mă liberez de la București. Mi-am dat seama că sunt, din nou, păcălit. Am ajuns în Penitenciarul Iași, am declarat refuz de hrană, pentru că nu aveam ce căuta acolo, eu nu am nicio legătură cu acest județ”.
Deținutul Ștefan Dinu
Reclamă că în penitenciar trăiește ”Iadul pe pământ”
Fane Căpățână spune că starea sa de sănătate este precară, iar ”refuzul de hrană” nu face altceva decât să agraveze situația. Deținutul susține că a cerut inclusiv ”protecție” împotriva directorului Penitenciarului Iași, cel care l-ar fi amenințat că nu va fi eliberat niciodată.
În același timp, deținutul Ștefan Dinu vrea să sesiseze atât Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cât și Comisia de Abuzuri a Parlamentului. El reclamă faptul că sunt ”condiții inumane” în Penitenciarul Iași, că i s-a transmis să își cumpere singur medicamente esențiale și, în ultimă instanță, trăiește ”Iadul pe pământ”.
”Acum sunt amânat, din nou, patru luni, aștept recursul de mai bine de două săptămâni, nu vine. Termenul de amânare va începe să curgă numai după ce va exista o hotărâre definitivă. Iar eu aștept acum termen la Tribunalul Bacău, pentru recurs. Nu înțeleg de ce se tot tergiversează cauza mea. La Penitenciarul Iași, am cerut protecție împotriva directorului, care m-a amenințat că nu mă voi elibera niciodată. Am cerut protecție și împotriva medicului șef (…). Am expus toată situație cap-coadă și la ofițerul de contrainformații, și la judecătorul de supraveghere. Am fost păcălit, de trei ori, de doi directori de penitenciar și de un judecător de supraveghere. I-am rugat să informeze ierarhic. Eu am prevăzut că voi fi amânat.
Doresc să sesizez Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție – eu am mai făcut o sesizare în scris -, dar și Comisia de Abuzuri a Parlamentului. La Comisie am trimis și vreo 20 de ploșnițe, ca să se înțeleagă ce condiții inumane sunt aici, la Penitenciarul Iași. Mi s-a spus să-mi cumpăr eu medicamente esențiale, nu primesc absolut deloc, deși am o stare de sănătate precară. E Iadul pe pământ aici. E jale”, mai spune Fane Căpățână, pentru Gândul.
”Aflându-mă în refuz de hrană, am fost dus pentru control medical – pentru că aveam glicemia scăzută, la Institutul de Gastroenterologie din Iași, într-o zi de sâmbătă. Probabil n-au mai avut timp să ia legătura și o doamnă doctor de acolo a vrut să îmi dea imediat tratamentul cu Entecavir. Dar nu s-a finalizat nimic. Doamna doctor mi-a spus: «Măi, băiatule, numai o minune a fost că până acum nu ai făcut ciroză, ai avut noroc». Tremur și acum”.
Deținutul Dinu Ștefan
Avocat: ”Sunt îndeplinite toate condițiile, este eligibil pentru liberarea condiționată”
Gândul l-a contactat și pe avocatul Gabriel Florea, cel care îl reprezintă pe Ștefan Dinu, iar acesta ne-a declarat, în exclusivitate, că nemulțumirea clientului său rezidă din trei mari probleme:
- a fost mutat dintr-un penitenciar în altul, cât mai departe de București,
- problemele sale de sănătate sunt foarte grave,
- a fost amânat, a treia oară, după ce a făcut cerere pentru liberare condiționată.
”Dânsul este foarte nemulțumit de situația în care se află la momentul acesta, situație și familială, și medicală. A fost foarte mult mutat prin țară. Pe la Deva, pe la Târgu Ocna, pe la Iași. Problema este că, din punct de vedere legal, se dispune încarcerarea unui deținut într-un penitenciar care se află mai aproape de localitatea de domiciliu, pentru ca deținutul să își poată vedea familia și să aibă o relație cu aceasta.
A doua problemă este cea de sănătate, care este destul de complicată, la momentul acesta, nu primește medicamentația suficientă și în măsura bolii pe care Ștefan Dinu o are. A fost dus la spital, este adevărat, dar am înțeles că nu i s-a aplicat tratamentul prescris. Iar problema se permanentizează. El a fost acum la Spitalul Penitenciar Târgu-Ocna, apoi încarcerat la Penitenciarul Iași. Pe data de 9 octombrie, a fost dus la Spitalul Sfântul Spiridon, numai că fișă medicală se pare că nu a ajuns la dosarul său medical. Eu am trimis adrese către spital și aștept răspunsul dânșilor referitor la această problemă. Fiind o situație pandemică, există niște pași care trebuie parcurși, probabil va mai dura până vom primi răspunsul.
A treia problemă rezidă din faptul că el a fost acum, a treia oară, amânat după ce a făcut cerere de liberare condiționată. Prima amânare a fost de șapte luni, a doua de trei luni, acum a primit o amânare de patru luni. Problema foarte mare, în momentul acesta, la Judecătoria Onești, este faptul că a intrat în comisie, conform legii, comisia fiind prezidată de un judecător delegat de președintele Curții de Apel din circumscripția judecătoriei respective. Judecătorul a dat OK-ul în ceea ce privește liberarea condiționată a lui Ștefan Dinu, a văzut că toate aspectele, din punct de vedere legal, au fost îndeplinite. Eu am trimis toate actele necesare la comisie, comisia și-a dat OK-ul, a spus că sunt îndeplinite toate condițiile și este eligibil pentru liberarea condiționată”, spune avocatul Gabriel Florea.
”În instanță, la termenul de fond, procurorul a pus concluzii de admitere a acestei propuneri a Comisiei de liberare condiționată, însă, cu toate acestea, judecătorul a respins și a decis o amânare mai mare decât amânarea de dinainte. Am făcut contestație, o să vedem ce se întâmplă, mai departe, la Tribunalul Bacău. Dacă această contestație va fi respinsă, după ce trec cele patru luni, Ștefan Dinu poate face din nou o cerere de liberare condiționată”.
Avocat Gabriel Florea