Ștefan Popescu, expert în politică externă, a făcut o radiografie a situației europene actuale, în contextul alegerilor europarlamentare de azi, 9 iunie. Analistul a subliniat faptul că noile politici europene pot reprezenta un factor de risc pentru anumite categorii sociale, ceea explică popularitatea așa-ziselor partide extremiste.
Analistul în politică externă, Ștefan Popescu, a explicat motivul creșterii în popularitate a partidelor considerate „extremiste”. Acesta a explicat că anumite măsuri ale Uniunii Europene generează un dezechilibru sever în anumite domenii, dând exemplu protestul agricultorilor față de noile strategii de mediu. Din acesta motiv, a continuat Ștefan Popescu, unele categorii sociale vor adera la partidele „anti-sistem”
„Ele sunt mai degrabă anti-sistem, pentru că noi trebuie să înțelegem de ce populația se îndreaptă spre aceste forțe, care sunt resorturile care determină asemenea opțiuni. Ele nu vor fi în măsură să bulverseze scena politică mondială.
Am văzut mișcarea agricultorilor care a avut ca obiect tocmai o anumită rigiditate în ceea ce privește aplicarea dogmatică a măsurilor legate de pactul verde european, fără a ține seama și de principiul eficienței economice, pierderii de competitivitate, problemelor sociale, și cred că „verzii” nu mai sunt pe val în Europa, chiar dacă politicile de mediu vor continua să fie în inima politicilor industriale și strategiilor economice ale Uniunii Europene.
Votul are o componentă emoțională, mult mai mare decât cea rațională., doar pentru o minoritate, votul este rațional și atunci fricile joacă un rol important în opțiunile noastre politice.” a precizat Ștefan Popescu.