Stelian Ion, nou atac la succesorul lui la Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu a ratat deja un jalon din PNRR. Ce lege neadoptată ar putea duce la infringement
Fostul minisitru al Justiției, Stelian Ion (USR), îi repreșează public actului titular al mandatului, Cătălin Predoiu (PNL) că nu a depus la timp în dezbaterea Legistativului proiectul Legii Legea privind protecţia avertizorilor de integritate, care transpune o directivă europeană în legislaţia naţională.
„Cătălin Predoiu a ratat deja un jalon din PNRR. Un motiv în plus să fie demis. Relei-credințe dovedite odată cu proiectul de transformare a SIIJ i se adaugă și incompetența crasă. Anunțul triumfalist al Guvernului potrivit căruia ar fi fost îndeplinite toate jaloanele din PNRR este eronat”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Stelian Ion.
Traseul legislativ
Potrivit angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), această lege, care era restantă din 2021, trebuia să fie adoptată și să intre în vigoare până la 31 martie, iar aceasta a fost trimisă în Parlament abia pe 25 martie, după cum spune fostul ministru.
Prin proiectul de lege, aprobat de Executiv în 9 martie, la propunerea Ministerului Justiției, se instituie un nou cadru legislativ, complex, care își propune creșterea protecției pentru cei care scot la lumină încălcări ale legilor din instituțiile publice și companiile de stat, pentru a nu suferi represalii din partea angajatorilor, dar și amenzile pe care le pot primi aceste instutuții dacă împiedică sau sau refuză înregistrarea unei raportări. Există o limită, pentru care averizorii răspund, cel puțin pecuniar, dacă nu chiar penal: raportarea nereală.
Proiectul de lege, pus în dezbatere publică încă din prima parte a anului trecut, transpune Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii și aduce la îndeplinire jalonul 430 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – „Componenta C14. Buna guvernanță. Reforma 6. Intensificarea luptei împotriva corupției” – instituind un nou cadru legislativ, complex, destinat facilitării procesului de raportare a încălcării legilor și consolidării măsurilor de sprijin și protecție pentru avertizori, a precizat Ministerul Justiției.
„Proiectul de lege, prin care se urmărește protejarea interesului public, este încă una din restanțele de pe agenda MJ din anul 2021 și a fost avizat favorabil de toate instituțiile implicate în acest proces, observațiile formulate fiind preluate, în cea mai mare parte, în textul final”, au transmis înainte de aprobarea în Guvern reprezentații instituției.
Proiectul se afla în prezent în dezbaterea Senatului, unde a fost înregistrat în 29 martie și pentru care s-a solicitat aplicarea procedurii de urgență.
„Până la 31 martie, trebuia să fie adoptată și să intre în vigoare legea privind protecția avertizorilor de integritate, care trebuie să transpună o directivă europeană. Pentru ca lucrul acesta să fie posibil ar fi trebuit ca proiectul de lege să fi fost depus în timp util în parlament. Jalonul viza intrarea în vigoare a legii, nicidecum trimiterea proiectului de lege în parlament. Așa au fost stabilite multe alte jaloane, pentru că documentul PNRR este unul pragmatic și are în vedere elemente concrete, reforme concrete, nu doar proiecte sau declarații de intenții”, a scris fostul ministru.
„Din cauza lui Predoiu avem acum două mari bile negre pe justiție”
Potrivit acestuia, proiectul de lege era deja finalizat când a plecat de la Ministerul Justiției. Pe atunci premierul Florin Cîțu l-a demis, pe 1 septembrie 2021 pe Stelian Ion din funcția de ministr al Justiției, căruia îi reproșa că în 8 luni de mandat nu a reușit să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
„Este de neînțeles de ce Cătălin Predoiu nu l-a transmis din timp Guvernului. O putea face în a doua zi de mandat. Dacă voia o altă formă a legii putea să opereze rapid modificările. Ministrul Predoiu mai avea și o altă variantă de ieșire din impas, dar a respins-o de la bun început: parlamentarii USR, împreună cu liderul de grup al PNL de la Camera Deputaților, sesizând pericolul, am depus în Parlament, încă din 23 noiembrie 2021, o inițiativă legislativă pentru transpunerea directivei europene privind protecția avertizorilor de integritate (plx 573/2021). Putea fi adoptată până la 31.03.2022 dacă Predoiu nu s-ar fi opus. Ar fi putut interveni cu unele propuneri de amendamente, dar orgoliul său a fost mai mare chiar decât miza obținerii banilor din PNRR”, a scris Stelian Ion, pe Facebook.
„Din cauza lui Predoiu avem acum două mari bile negre pe justiție: avizul Comisiei de la Veneția care i-a transmis ferm că nu a desființat SIIJ, ci a creat un alt mecanism cel puțin la fel de nociv și o primă ratare din PNRR. Din cauza lui Predoiu, riscăm nu numai infringement, ci și pierderea unor fonduri europene. În plus, nu doar că a ratat un jalon din PNRR, dar și pe fond proiectul propus de ministrul Predoiu are hibe majore și se îndepărtează de directiva europeană care trebuia transpusă, scăzând protecția avertizorilor de integritate”, a reclamat fostu ministru, care a dat și câteva exemple:
„- [ ] Proiectul lui Predoiu a crescut de 5 ori față de proiectul nostru unele sancțiuni ce ar putea fi aplicate persoanelor care fac raportări și a scăzut considerabil sancțiunile ce ar putea fi aplicate instituțiilor care comit abuzuri.
– [ ] Proiectul lui Predoiu nu detaliază cum se aplică prezumția de bună-credință în favoarea avertizorilor, lipsind de eficiență acest instrument de apărare a avertizorilor.
– [ ] Divulgarea publică este cu mult îngreunată în proiectul lui Predoiu, fiind condiționată de raportarea prealabilă instituțională și de existența unor motive întemeiate cu privire la un pericol pentru interesul public sau la riscul unor represalii. Oare nu este în sine un pericol faptul că într-o instituție sunt semnalate nereguli, se încalcă legea, se fac achiziții cu dedicație? De ce nu vrea ministrul Predoiu ca aceste informații să fie făcute publice?
– [ ] Proiectul lui Predoiu elimină posibilitatea emiterii certificatului privind avertizarea în interes public, care ar fi reprezentat dovada calității de avertizor. Noi susținem că eliberarea acestui document ar putea fi de un real folos avertizorilor de integritate.
– [ ] Proiectul lui Predoiu elimină unele măsuri de protecție a avertizorilor în fața comisiilor de disciplină.
– [ ] De asemenea, măsurile de protecție nu se mai aplică, potrivit proiectului lui Predoiu, și organizațiilor mass-media, profesionale, sindicale, patronale.”