Sticlele de plastic cu CAPACE atașate devin obligatorii. Comercianții riscă sancțiuni drastice pentru stocurile vechi
De când au apărut pe piață, sticlele de plastic cu capacele atașate au generat un val de reacții în spațiul public. Începând din 3 iulie 2024, sticlele de plastic de unică folosință vor putea fi comercializate în Europa doar dacă au dopurile și capacele atașate, conform noilor reglementări europene.
Reglementarea a fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin Directiva UE 2019/904, transpusă în legislația internă prin Ordonanța nr. 6/2021.
Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv sticlele PET, cu excepția recipientelor din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic și a celor destinate alimentelor pentru scopuri medicale speciale.
Producătorii de băuturi au început deja să implementeze soluții pentru a se conforma noii reglementări, investind în modificarea proceselor tehnologice.
Schimbarea va avea un impact minim asupra consumatorilor, iar Sistemul Garanție Returnare (SGR) va funcționa normal, recunoscând toate recipientele indiferent dacă acestea sunt cu sau fără dop.
Această măsură are ca scop combaterea poluării cu plastic și creșterea gradului de reciclare, facilitând procesul de reciclare și reducând riscul de poluare a oceanelor.
Totuși, ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil deja existente la comercianți? În absența unei derogări explicite, regula se aplică direct, iar comercianții care vând sticle cu capac detașabil după 3 iulie riscă sancțiuni, potrivit Agerpres.
Avocații susțin că ar fi necesară o derogare pentru lichidarea stocurilor existente de sticle cu dop detașabil, deoarece legislația actuală nu prevede acest lucru.