La propunerea SRI, Curtea de Apel București a dispus prin sentința nr. 2306/12.12.2022 declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetățeanului străin D.A. pentru o perioadă de zece ani.
Potrivit unui comunicat al SRI, D.A., beneficiar al unei forme de protecție oferite de statul român, este acuzat de fapte care constituie amenințări la adresa securității naționale, potrivit art.3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 (republicată) privind securitatea naţională a României.
– „actele teroriste, precum și inițierea sau sprijinirea în orice mod a oricăror activități al căror scop îl constituie săvârșirea de asemenea fapte;”
– „inițierea sau constituirea de organizații sau grupări ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a acestora, în scopul desfășurării vreuneia din activitățile enumerate la lit. a)-k), precum și desfășurarea în secret de asemenea activități de către organizații sau grupări constituite potrivit legii.”
Surse din cadrul SRI au declarat, pentru Gândul, că străinul respectiv era sub protecție subsidiară.
„(1) Protecţia subsidiară se poate acorda cetăţeanului străin sau apatridului care nu îndeplineşte condiţiile pentru recunoaşterea statutului de refugiat şi cu privire la care există motive temeinice să se creadă că, în cazul returnării în ţara de origine, respectiv în ţara în care îşi avea reşedinţa obişnuită, va fi expus unui risc serios, în sensul prevederilor alin. (2), şi care nu poate sau, datorită acestui risc, nu doreşte protecţia acelei ţări.”
Bărbatul a intrat în atenția SRI la începutul lui 2021, iar în urma măsurilor iar în urma măsurilor informativ-operative întreprinse s-a stabilit că respectivul este adept al ideologiei radicale promovate de organizaţii teroriste din Siria şi se află în legătură cu membri/adepţi ai acestora, având totodată cunoştinţe de utilizare a armamentului.
De asemenea, acesta a manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale foto-video cu execuţii şi luptători înarmaţi.
Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este pusă în aplicare cu sprijinul MAI – IGI, care va adopta măsurile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional a străinului.
SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi.
În acest context, ţara noastră, în calitate de membru al ONU, şi-a asumat obligaţia de a refuza şederea pe teritoriul naţional a acelora care finanţează, plănuiesc, sprijină sau comit acte de natură teroristă sau de a le oferi adăpost în acest sens și să îi împiedice pe cei care finanţează, plănuiesc, facilitează sau comit acte teroriste să folosească teritoriul României pentru aceste scopuri împotriva altor state sau cetăţenilor acestora, transmite SRI.