Prima pagină » Actualitate » Străinii care vin să muncească ca șoferi de TIR în România, încântați de oferta salarială: „Este dublu față de Filipine, plus cazare asigurată”

Străinii care vin să muncească ca șoferi de TIR în România, încântați de oferta salarială: „Este dublu față de Filipine, plus cazare asigurată”

Străinii care vin să muncească ca șoferi de TIR în România, încântați de oferta salarială:
Sursa foto: Profimedia images

În contextul unui deficit acut de forță de muncă, muncitorii străini devin „soluția salvatoare” pentru antreprenorii români. Aceștia sunt prezenți în diverse sectoare, de la restaurante și șantiere până la transporturi, bijuterii și asistență în căminele pentru seniori.

Numărul muncitorilor străini din România a crescut semnificativ, de la sub 50.000 în 2019 la aproximativ 150.000 în prezent, iar contractele pentru anul viitor sunt deja în derulare. Cei mai mulți muncitori provin din Nepal și Sri Lanka, atrași de salariile duble comparativ cu cele din țările lor de origine.

Mateo, un muncitor filipinez, s-a stabilit în România acum cinci ani pentru a strânge bani pentru copiii săi care studiază în Filipine. După ce a încercat diverse meserii, a găsit împlinire ca șofer de TIR, având un salariu de până la 6.000 de lei pe lună, în plus cu cazare asigurată de compania de transporturi pentru care lucrează.

„În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii pentru că ei studiază. Deci momentan nu ne gândim la sentimente”, a declarat Mateo.

Peste 10.000 de muncitori străini activează în sectorul transporturilor în România

În prezent, peste 10.000 de muncitori străini activează în sectorul transporturilor și depozitării din România. Anul viitor, se estimează că alți 3.000 de filipinezi vor veni în țară pentru a lucra ca șoferi de TIR.

„Lipsa forței de muncă este acută, nu sunt șoferi români. În momentul de față avem 157 de camioane și mai băgăm 35; camioanele generează costuri dacă nu sunt folosite și trebuie să aducem în continuare”, a declarat Raluca Tache, director la o companie de transporturi.

De asemenea, firmele de salubritate au început să angajeze muncitori străini, una dintre cele mai mari companii de curățenie stradală angajând anul acesta 130 de nepalezi, potrivit Antena 3.

La nivel național, există aproximativ 3.000 de muncitori în domeniul salubrității. Un muncitor nepalez a declarat: „Am venit să câștig bani și să trimit acasă. Trimit bani în Nepal și familia mea este fericită.”

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele