Prima pagină » Actualitate » Stratul de zăpadă a ajuns la aproape 1,4 metri în Făgăraș. Cât de mare este riscul de avalanșă

Stratul de zăpadă a ajuns la aproape 1,4 metri în Făgăraș. Cât de mare este riscul de avalanșă

Zăpada a pus stăpânire pe munții Făgăraș. La cota 2000, spre exemplu, acolo unde este cabana Salvamont Argeș, stratul de zăpadă măsoară 1,39 metri și acoperă absolut tot.

Cei care vor să urce pe Transfăgărășan trebuie să își ia gândul, pentru că drumul este închis de la cabana Capra, de la cota 1500. Sâmbătă dimineață erau sunt – 8 grade Celsius, iar vântul bate încet. Salvamontiștii sunt acolo în eventualitatea în care vreun temerar se avântă în zăpada de un metru și jumătate.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o avertizare meteo tip cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol, valabilă pentru mai multe județe din zona de vest a țării, de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 10.00.

Astfel, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și local în vestul și nord-vestul Transilvaniei, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă în medie de 10…15 cm. În Carpații Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi local consistent.

ANM: La supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii

Potrivit buletinului nivometeorologic, pentru 7 – 9 ianuarie, ninsorile sunt moderate și există risc însemnat de avalanșe la peste 1.800 metri.

Specialiștii ANM precizează că, în munții Făgăraș, răcirea vremii a dus la înghețarea și consolidarea stratului vechi, la suprafața căruia se întâlnesc cruste de gheață și un strat subițire de ninsoare proaspătă. Ninsorile din zilele următoare vor depune însă un nou strat de zăpadă, local consistent. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc pe alocuri 2 metri.

La supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii pe pantele mai înclinate, care să angreneze stratul nou care se va depune în perioada următoare și care va avea aderență slabă cu stratul vechi, înghețat. Riscul va fi însemnat.

Potrivit meteorologiloc,sub 1.800 metri altitudine, stratul este mai redus ca grosime, și este înghețat în partea superioară. Și aici sunt așteptate ninsori moderate, îndeosebi pe versanții sudici, iar riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici va fi moderat, risc care poate apărea la supraîncărcări mari.

La altitudini mai mici de 1.500 metri stratul are dimensiuni reduse, precizează ANM.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Autor

Citește și