Prima pagină » Actualitate » Stridii japoneze, plantate în Marea Neagră, pentru prima dată. Care este scopul proiectului

Stridii japoneze, plantate în Marea Neagră, pentru prima dată. Care este scopul proiectului

România ar putea avea acvacultură de stridii. Pentru prima dată, cercetătorii din Constanța au plantat în Marea Neagră stridii japoneze. Acestea au fost puse în cuști patentate în Noua Zeelandă, la o distanță de 3 kilometri de mal. Fiecare stridie are acum o greutate de aproape 10 grame. Proiectul are ca scop stimularea apariției fermelor de stridii pe litoralul românesc.

Zece kilograme de stridii au fost aduse din Italia, din Marea Adriatică. Au fost puse în cuști și scufundate în Marea Neagră, în zona Baia Mamaia.

„Această cușcă este patentată în Noua Zeelandă, este foarte mult utilizată în Marea Adriatică, am decis să o testăm și noi în România. Stridiile sunt aduse tot din Italia, sunt de proveniență Marea Adriatică, este o stridie japoneză de acvacultură.”, spun specialiștii.

Cât ar putea costa kilogramul de stridii

Stridiile vor fi poziționate la o distanță de aproximativ 3 km față de mal și la adâncimi de 3 și 5 metri. În acest moment au o greutate de aproximativ 10 grame, iar greutatea optimă la care ar trebui să ajungă este de aproximativ 80 de grame.

Stridiile vor fi monitorizate periodic de cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa din Constanța. Vor fi observate și măsurate timp de un an.

„În fiecare lună ne vom deplasa pentru măsurători și pentru evaluarea comportamentului instalației.”

Cu acest proiect se încearcă stimularea acvaculturii de stridii pe litoralul românesc, dar și încurajarea consumului de fructe de mare. Dacă vor ajunge să fie comercializate, prețul va depinde de cerere, dar și de restaurantele în care vor fi consummate. Ar putea costa vreo 10-15 euro kilogramul.

Rapanele reprezintă un pericol pentru stridii, dar în cuști acestea vor fi apărate de orice atac. Zona în care se află stridiile este semnalizată pentru ca acestea să nu fie deranjate de pescari. După un an, cercetătorii ar trebui să obțină 80 de kilograme de stridii.

CITEȘTE ȘI:

STRIDII CU CASTRAVEȚI sau SOMON CU CITRICE. Două REȚETE DELICIOASE pe care să le încerci de Revelion

România va avea ferme de scoici. Investitorii mai au două zile ca să depună ofertele pentru a închiria luciul de apă

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și