Studenta criminală de la Medicină ar putea fi eliberată condiționat: ”Solicită să i se ofere șansa de a-și lua viața de la capăt” | MOTIVARE
Magistrații Judecătoriei Gherla au decis luni – 14 martie – să o elibereze condiționat pe Carmen Șatran, studenta criminală de la Universitatea de Medicină din Timișoara. Aceasta a stat în spatele gratiilor în ultimii 12 ani, după ce a ucis și tranșat un bărbat. Hotărârea nu este una definitivă.
Carmen Șatran (fostă Bejan) și iubitul său de la vremea respectivă – Sergiu Florea – au ucis un bărbat în vârstă de 65 de ani cu nu mai puțin de 50 de lovituri de cuțit, iar apoi i-au tranșat cadavrul. Tânăra a fost condamnată la 19 ani şi 8 luni de închisoare pentru crima pe care a comis-o – în luna august a anului 2009 – în căminul Universităţii de Medicină din Timişoara.
Sentinţa finală din acest dosar a fost pronunţată de Curtea Supremă pe data de 8 iunie 2011. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedeapsa celor doi studenți studenţilor a fost redusă cu patru luni, rezultând o pedeapsă finală de 19 ani şi opt luni de închisoare.
După 12 ani de detenție, aceasta a fost propusă pentru eliberarea condiţionată. Până în prezent, Carmen Șatran a executat – până la data de 09.09.2021 – 4.422 de zile de închisoare şi a câştigat 588 de zile prin recursul compensatoriu şi prin muncă.
”Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Gherla şi în consecinţă: Dispune liberarea condiţionată a persoanei private de libertate ȘATRAN CARMEN, condamnată la pedeapsa de 19 ani şi 8 luni închisoare prin sentinţa penală nr. 144/2014 a Tribunalului Arad, pe data rămânerii definitive a sentinţei. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 14.03.2022”, se precizează în decizia magistraților de la Judecătoria Gherla.
Anul trecut, în primă instanţă, Judecătoria Gherla a respins cererea de eliberare condiţionată a lui Carmen Şatran şi a dispus reanalizarea cererii în luna septembrie a anului 2022.
Ulterior, judecătorii au decis menţinerea în închisoare a femeii, dar au redus termenul în care eliberarea condiţionată a condamnatei poate fi rediscutată. Astfel, dacă Judecătoria Gherla a decis ca fosta studentă să stea în închisoare, fără posibilitatea de reanalizare a cererii de eliberare condiţionată, până în septembrie 2022, Tribunalul Cluj a decis că eliberarea condiţionată a condamnatei putea fi reanalizată după data de 2 martie 2022, ceea ce s-a și întâmplat.
”Executarea pedepsei a început la data de 2.08.2009 și expiră la data de 9.10.2027, comisia de liberare propunând amânarea. De asemenea, din acest proces verbal rezultă că petenta condamnată se află la prima analiză, că a participat la un număr de 215 programe însă, în proporție de 80% din aceste programe, au fost finalizate fără credite, respectiv 152, astfel cum rezultă din actele dosarului, rezultând implicit un comportament diminuat de conformare al condamnatei”
Extras din motivarea instanței de judecată
Carmen Șatran le-a cerut judecătorilor să-i acorde o nouă șansă
În fața judecătorilor care au analizat cererea sa de eliberare condiționată, Carmen Șatran a declarat că ”regretă enorm de mult fapta comisă și, de asemenea, toată suferința cauzată, (n.red. – precizând că) va rămâne marcată tot restul vieții”.
De asemenea, aceasta le-a cerut magistraților să îi acorde o nouă șansă.
”Solicită să i se ofere șansa de a-și lua viața de la capăt, a dat dovezi de îndreptare prin comportamentul pe care l-a avut în toată perioada detenției, nu are niciun fel de sancțiune, a participat la toate activitățile sociale, programele din penitenciar. Mai arată că nu au fost multe programe care nu au fost creditate însă a avut un comportament foarte bun la toate activitățile la care a participat, a muncit pe toată perioada detenției, atât în interior cât și în exterior. Solicită instanței să-i acorde șansa de a merge cât mai repede acasă”, se arată în motivarea instanței de judecată.
”Pentru a putea beneficia de liberare condiționată, ea trebuie să execute, conform art. 59 alin. 1 din Codul penal din 1969, 3/4 din pedeapsă, adică 5387 zile închisoare. Ca urmare la Legii 169/2017 a beneficiat de 540 zile. Mai reiese că deținuta nu a fost sancționată disciplinar o dată și a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenției (428 zile). A fost receptivă la unele activități cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale și este la prima analiză. Condamnata execută pedeapsa în regim deschis”
Extras din motivarea instanței
Potrivit Codului Penal, pentru a fi dispusă liberarea condiționată trebuie îndeplinite cumulativ trei condiții:
- executarea fracțiunii de pedeapsă;
- stăruința în muncă;
- dovezi temeinice de îndreptare. In ipoteza în care condamnata nu a fost folosit la muncă din pricina sănătății sale sau din alte motive, trebuie îndeplinite doar condițiile nr. 1 și 3. De asemenea, se vor avea în vedere și antecedentele penale ale condamnatei.
Totodată, pentru a-i fi acordat beneficiul solicitat, prin propunerea dedusă judecății, ”condamnatul trebuie să facă dovada unei conduite exemplare în timpul executării pedepsei, instanța de judecată fiind suverană în a aprecia justețea unei astfel de propuneri, singura în măsură să stabilească dacă reeducarea și îndreptarea acesteia sunt posibile și fără executarea în penitenciar a restului de pedeapsă. Liberarea condiționată nu este un drept al condamnatului, ci o facultate, o vocație, o posibilitate a instanței de executare ce trebuie să ia în considerare toți factorii ce țin de persoana condamnatului și comportamentul acestuia, simpla executare a fracției obligatorii de pedeapsă neputând atrage în mod automat acordarea beneficiului în discuție”, s-a mai arătat în motivarea instanței.
Carmen Șatran, curs de calificare profesională de manichiură-pedichiură
Carmen Șatran le-a spus judecătorilor că merită să fie eliberată condiționat, fiindcă ”a dat dovadă că s-a îndreptat” și a participat, de-a lungul timpului, la toate programele educaționale și activități de reabilitare, reintegrare socială.
”…arată în esență că execută pedeapsa în regim deschis, nu are antecedente penale, a dat dovadă că s-a îndreptat, având un comportament exemplar și o conduită favorabilă, a participat intens la toate programele educaționale și activități de reabilitare, reintegrare socială însumând un număr decent de credite și recompense.
Mai arată că în decursul perioadei de executare a pedepsei a prestat activități lucrative și gospodărești, o parte din pedeapsă a executat-o într-un centru Terapeutic unde a fost ajutată și sprijinită în pregătirea pentru reabilitarea și reintegrarea sa în societate, s-a implicat activ în îndeplinirea obiectivelor terapeutice asumate prin planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, a efectuat un curs de calificare profesională de manichiură-pedichiură, avizat de Ministerul Muncii”, se menționează în motivarea instanței de judecată.
”În anul 2019 a avut o ieșire în comunitate, din cuantumul salariului câștigat prin muncă în cadrul penitenciarului și-a achitat integral toate cheltuielile de judecată aferente procesului său penal și a menținut relațiile cu familia sa, care au sprijinit-o atât moral/afectiv, cât și material”
Instanța de fond a respins cererea formulată de Carmen Șatran, fixând termenul de 27.09.2022, după care condamnata putea reitera cererea, cu motivarea în esență că ”nu are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, raportat la gravitatea faptei”.
Dar judecătorii Tribunalului Cluj au considerat că această amânare este ”nejustificată” – ”raportat la gravitatea faptei, faptul că s-a aflat la prima analiză, ținând cont și de împrejurarea că sus-numita nu posedă antecedente penale” – iar pe data de 14 martie judecătorii de la Judecătoria Gherla au dispus eliberarea condiționată a ”studentei criminale de la Medicină”.
De la relații sexuale contra cost la crimă
Carmen Bejan și iubitul ei de la acel moment – Sergiu Florea – au ademenit un bărbat în camera de cămin de la Universitatea de Medicină din Timișoara, pentru ca tânăra să întrețină relații sexuale contra cost cu acesta.
Pentru că au apărut probleme din cauza banilor, cei doi l-au ucis pe bărbat și apoi au vrut să îi ardă trupul. În urma anchetei efectuate, oamenii legii au stabilit că ei sunt asasinii bărbatului și, în 2011, cei doi au fost condamnați la aproape 20 de închisoare.
Ajunsă în spatele gratiilor, Carmen s-a îndrăgostit de alt deținut – Claudiu Șatran – care era încarcerat pentru trafic de droguri, iar cei doi s-au căsătorit în penitenciar.