Studiu: Aproximativ 40% din alimentele produse la nivel mondial sunt risipite
Peste două miliarde de tone de alimente rămân neconsumate în fiecare an la nivel mondial, o cantitate aproape dublă față de valorile estimate până acum, potrivit unui studiu realizat de către World Wildlife Fund (WWF) și Tesco.
Potrivit studiului, aproximativ 2,5 miliarde de tone de alimente s-au pierdut în ferme sau au fost risipite de retaileri sau consumatori la nivel mondial, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din producția totală, informează Agerpres.
Cifrele sunt aproape duble față de o estimare anterioară, care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute anual. Creșterea este în mare parte cauzată de fermele din țările dezvoltate, care aruncă o cantitate mult mai mare de alimente decât se credea inițial.
Comitetul interguvernamental pentru studierea modificărilor climatice spune că risipa alimentară este responsabilă pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. De aceea, cercetătorii au încercat în ultimii ani să pună cap la cap datele despre risipa alimentară.
Ultima analiză completă în ceea ce privește risipa de la fermă și până la farfurie a fost realizată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite, iar potrivit acesteia, 33% din producția de alimente este risipită la nivel mondial.
„Cel mai probabil, problema este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa şi pierderile de alimente reprezintă o problemă uriaşă care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF.
Noul raport publicat miercuri, care se bazează pe studiile realizate de FAO, arată că 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adaugă alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor, cum a estimat la începutul acestui an Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.
Țările bogate sunt principalele responsabile pentru risipa alimentară
Acest nou studiu arată că presupunerile anterioare, potrivit cărora pierderea de alimente la nivelul fermelor este o problemă prezentă în special în regiunile sărace, sunt greșite. Astfel, dimpotrivă, țările cu venituri mari și medii din Europa, America de Nord și Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial până la momentul recoltării.
Autorii raportului cer guvernelor şi companiilor alimentare să adopte măsuri ţintite pentru reducerea problemei risipei alimentare. Conform acestei abordări, companiile stabilesc ţinte pentru reducerea risipei alimentare, măsoară şi raportează surplusul şi risipa şi adoptă măsuri în operaţiunile lor de la furnizori şi până la consumatori.