Prima pagină » Actualitate » Studiu. Boala cu care te poți alege din cauza fumului de la grătar

Studiu. Boala cu care te poți alege din cauza fumului de la grătar

Studiu. Boala cu care te poți alege din cauza fumului de la grătar

Fumul de la grătar poate cauza artrită reumatoidă. Un nou studiu arată că fumul conţine anumite chimicale care, odată inhalate, pot provoca apariţia acestei boli.

22.000 de persoane au luat parte la studiu pentru a le fi testat nivelul acestor chimicale din sistem. Rezultatele au arătat că aceştia sunt cu 80 la sută mai predispuşi să dezvolte artrita reumatoidă.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că, dintr-un motiv necunoscut, sistemul imunitar confundă elemente din corpul unei persoane cu un agent patogen invadator și le atacă.

Se știe că inflamația declanșată de reacția excesivă a sistemului imunitar implică celulele Th17, un subtip de celule T și creează efecte în cascadă, cum ar fi eliberarea de citokine (proteine de semnalizare), inclusiv IL-17, precum și alte molecule care participă la progresia bolii.

Într-un studiu menit să investigheze mecanismul responsabil pentru exacerbarea poliartritei reumatoide la fumători, oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a Bolilor Inflamatorii (CRID) asociat cu Universitatea din São Paulo, Brazilia, au descoperit o cale nouă în procesul inflamator corelat cu afectarea osoasă cauzată de poliartrita reumatoidă.

Descoperirea deschide oportunități pentru noi intervenții terapeutice care să contribuie la atenuarea efectelor bolii, pentru care nu există un tratament specific care să ducă la vindecare în acest moment.

Cercetătorii au identificat acțiunea unui mecanism molecular implicat în procesul inflamator, și anume eliberarea de către limfocitele T a veziculelor extracelulare încărcate cu material genetic (microARN). Veziculele ajung la celule din țesutul osos, sporind formarea de osteoclaste, celule care descompun matricea osoasă în articulații (o funcție critică în întreținerea, repararea și remodelarea oaselor).

Potrivit autorilor studiului, și-au propus prin această cercetare să extindă înțelegerea modului în care fumul de țigară exacerbează procesul inflamator în poliartrita reumatoidă. Astfel, au descoperit o cale asociată cu afectarea oaselor, constatarea fiind una importantă, deoarece durerea și inflamația pot fi tratate cu medicamente, dar leziunile osoase reprezintă o complicație debilitantă a acestei boli, fiind practic ireversibilă.

La nivel mondial, poliartrita reumatoidă afectează multe persoane de ambele sexe, femeile având un risc de trei ori mai mare decât bărbații să facă această boală. Vârsta la care se instalează se încadrează undeva între 30 și 60 de ani pentru femei, la bărbați apărând în special după 45 de ani.

Boala este una degenerativă, nu se vindecă, ci doar se gestionează prin tratament. Obiectivele tratamentului pentru poliartrita reumatoidă sunt oprirea inflamației sau reducerea la cel mai scăzut nivel posibil, ușurarea simptomelor pacientului (dureri articulare, umflături, redoare), prevenirea leziunilor articulare, îmbunătățirea funcției de mișcare, creșterea calității vieții și reducerea complicațiilor pe termen lung, scrie doc.ro.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și