Studiu brazilian | SARS-CoV-2, capabil să se multiplice în glandele salivare

Publicat: 08 07. 2021, 09:12
Studiu | SARS-CoV-2, capabil să se multiplice în glandele salivare. Este primul virus respirator care poate face acest lucru / Foto: Pixabay.com

Cercetătorii brazilieni de la Universitatea Medicală din Sao Paolo au descoperit că virusul SARS-CoV-2 infectează și se multiplică în glandele salivare.

Analizele unor probe din trei glande salivare, obținute în urma autopsierii unor pacienți care au decedat din cauza COVID-19 arată că țesuturile salivare sunt adevărate „rezervoare” pentru noul coronavirus, scrie medicalexpress.com.

Studiul a fost susținut de FAPESP și a apărut în Journal of Pathology.

Cercetătorii au declarat că descoperirea clarifică misterul abundenței virusului în glandele salivare și a permis dezvoltarea testelor COVID-19 pe bază de salivă.

Un studiu anterior, realizat de același grup, a demonstrat deja prezența ARN din SARS-CoV-2 în țesutul parodontal al pacienților răpuși de COVID-19.

Ce au scos la iveală autopsiile pe pacienții morți de COVID

SARS-CoV-2 este mult mai infecțios decât alte virusuri respiratorii și studiul a dus la ipoteza că s-ar putea multiplica în glandele salivare, fiind prezent în organism chiar dacă nu vine în contact cu secrețiile nazale și pulmonare.

Pentru a testa ipoteza pe oameni, medicii au realizat autopsii cu ultrasunete pe 24 de cadavre, ale pacienților uciși de COVID, cu vârsta medie de 53 de ani, pentru a extrage țesuturi din glanda parotidă, submandibulară și salivară.

Analiza RT-PCR a detectat prezența virusului SARS-CoV-2. Mai mult, examinarea la microscop a detectat nu doar acest lucru, ci și faptul că virusul se multiplică.

Gura, portița de intrare în organism

Cercetătorii încearcă să afle dacă gura reprezintă principala portiță de intrare a SARS-CoV-2 în organism.

Gura are o zonă de contact mult mai mare decât cavitatea nazală, considerată principala cale de intrare a virusului în organism.

Studiu: Pneumonia COVID-19 este mai mortală deoarece se răspândește ca „focul”

Spre deosebire de pneumonia obișnuită, pneumonia COVID-19 se răspândește ca „focul” în plămâni, spun cercetătorii.

Acest lucru poate explica de ce pneumonia COVID-19 durează mai mult și provoacă mai mult rău decât pneumonia tipică, potrivit cercetătorilor de la Northwestern Medicine din Chicago, transmite upi.com.