STUDIU: Cofeina poate îmbunătăți sănătatea inimii. Ce spun specialiștii
Un studiu arată aportul de cofeină ar putea îmbunătăți sănătatea inimii. Bolile vasculare, deteriorarea vaselor de sânge și consecințele lor, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, reprezintă principalele cauze de deces în rândul populației generale.
Până la ora actuală, recomandările medicilor pentru reducerea acestor riscuri vasculare s-au axat pe evitarea factorilor de risc. Printre recomandări se numărau controlul inflamației, reducerea medicației cu cortizon, dar și sfaturi convenționale, precum renunțarea la fumat, reducerea colesterolului și controlul hipertensiunii arteriale.
Chiar și așa, cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma implicați în studiu sunt de părere că pacienții ar putea să-și îmbunătățească sănătatea vasculară printr-o activitate plăcută: aportul de cofeină, prezent în cafea, ceai și cacao, ajutând la activarea celulelor progenitoare endoteliale.
Ce au descoperit specialiștii
Astfel, oamenii de știință au fost curioși să afle mai multe despre cofeină. Prin urmare, pe lângă efectul stimulant asupra organismului, cofeina are și un efect antiinflamator, deoarece se leagă de receptorii de pe suprafața celulelor imunitare. Deși efectul consumului de cofeină asupra sănătății cardiovasculare a fost investigat pe larg, rezultatele au fost uneori contradictorii.
Cercetătorii au studiat, deci, 31 de pacienți cu lupus, care nu aveau factori tradiționali de risc vascular, utilizând un chestionar alimentar de șapte zile. După o săptămână, ei au analizat sângele pacienților pentru a evalua sănătatea vaselor de sânge. Ei bine, oamenii de știință au descoperit că pacienții care consumaseră cofeină aveau o sănătate vasculară mai bună,
măsurată prin celulele endoteliale, care formează stratul interior important al vaselor de sânge.
„Studiul nostru încearcă să le ofere pacienților informații despre rolul posibil al dietei în controlul bolii. Va fi necesar să confirmăm aceste rezultate printr-un studiu longitudinal, pentru a evalua impactul real al consumului de cafea asupra evoluției bolii”, a precizat autoarea principală a studiului, Fulvia Ceccarelli.
CITEȘTE ȘI:
Câtă CAFEA sau ceai ai voie să bei în fiecare zi. Cercetătorii au dat verdictul