Studiu: Consumul de paracetamol pe termen lung crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord
Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pe termen lung și-ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu.
Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, potrivit BBC.
Specialiștii susțin, însă, că administrarea medicamentului pentru episoade febrile sau dureri de cap este sigură.
Alți experți spun că sunt necesare cercetări pe un număr mai mare de oameni și într-un interval de timp mai lung pentru a confirma concluziile.
Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiilor oferite de utilizarea pe termen lung a acestui medicament.
Hipertensiunea arterială afectează unul din trei oameni din Marea Britanie.
Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune.
Într-un studiu randomizat, subiecților li s-a cerut să ia un gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni, o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică, iar apoi un tratament placebo timp de încă două săptămâni.
Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral”, a explicat profesorul James Dear, farmacolog clinic la Universitatea din Edinburgh.
Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să înceapă să trateze pacienții cu durere cronică cu o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli cardiovasculare.
Studiul a constatat că, după ce oamenii au încetat să ia medicamentul, tensiunea arterială a revenit la nivelul la care era la începutul studiului, sugerând că medicamentul ar fi dus la creșterea valorilor acesteia.
Acestea nu sunt singurele riscuri asociate cu tratamentul cu paracetamol
Paracetamolul luat în exces are efecte grave asupra organismului, resprectiv asupra ficatului, și poate duce chiar la deces, după cum a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
„Un pacient a murit după supradozaj de paracetamol. Zece comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.
Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în Parlament”, a spus medicul.
Un bărbat din Botoșani a decedat anul trecut după o supradoză de paracetamol. Acesta a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19, dar a luat prea multe pastile.
Potrivit medicilor, bărbatul a ajuns zilele trecute în stare gravă la spital, după ce a luat mai multe zile la rând câte două tablete de paracetamol la fiecare patru ore. Ficatul omului a cedat și medicii nu au mai avut ce să facă pentru el.