Prima pagină » Actualitate » Studiu: CREIERUL bărbaților se micșorează ziua și se resetează noaptea

Studiu: CREIERUL bărbaților se micșorează ziua și se resetează noaptea

Studiu: CREIERUL bărbaților se micșorează ziua și se resetează noaptea

Creierul uman este o minune a adaptării biologice cu procese care continuă să ne uimească. Creierul uman suferă fluctuații de-a lungul celor 24 de ore, afectând capacitatea de atenție pe măsură ce ziua progresează. 

Un studiu fascinant de la Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB) aruncă lumină asupra acestui fenomen, iar descoperirile sunt cu adevărat uimitoare.

Modificări în creierul masculin

Într-un efort unic, cercetătorii au monitorizat creierul unui bărbat de 26 de ani timp de 30 de zile consecutive.

Descoperirile? Creierul masculin experimentează un ritm pulsatoriu pe tot parcursul zilei, cu o scădere vizibilă a volumului total și a grosimii corticale până la ora 20:00. Această contracție nocturnă, totuși, nu este permanentă, creierul se pare că se resetează în timpul nopții, notează Earth.com.

Creșterea și scăderea nivelurilor a trei hormoni steroizi coincid cu un tipar zilnic de fluctuații ale creierului. Coautoarea studiului, Laura Pritschet, un cercetător postdoctoral la Universitatea din Pennsylvania Perelman School of Medicine, a explicat că femeile sunt, de asemenea, dispuse unor fluctuații hormonale zilnice.

Cu toate acestea, ciclul menstrual poate masca aceste modificări datorită schimbărilor pe termen lung ale hormonilor.

Materia cenușie din creier

Cercetătorii au observat, de asemenea, modificări ale volumului materiei cenușii, o componentă critică implicată în funcțiile mentale, emoții și mișcare. Pe măsură ce a început seara, volumul mediu de materie cenușie a scăzut cu aproximativ 0,6 la sută.

Două regiuni specifice din cortexul creierului, implicate în procesarea senzorială și vizuală, s-au micșorat cel mai mult.

Schimbări mai profunde în creier

Nu doar cortexul, ci și structurile profunde ale creierului au fluctuat de-a lungul zilei. Regiunile afectate sunt responsabile pentru coordonarea mișcărilor și stocarea memoriei, ceea ce înseamnă că modificările acestor structuri ale creierului pot afecta o multitudine de funcții zilnice.

Întrebarea care trebuie pusă în acest moment este: hormonii steroizi declanșează aceste modificări în structura creierului? Până acum, cercetătorii nu sunt pe deplin siguri.

Elle Murata, co-autor al studiului și doctorand la UCSB, este convinsă că hormonii joacă un rol în modificările observate ale creierului.

Implicații pentru sănătate și bunăstarea mentală

Deoarece fluctuațiile hormonale și modificările de volum ale creierului pot influența starea de spirit, identificarea persoanelor care ar putea prezenta modele atipice ar putea ajuta la diagnosticarea și intervenția precoce pentru afecțiuni precum depresia sau anxietatea.

În plus, aceste informații ar putea deschide calea pentru abordări medicale mai personalizate, în care tratamentele sunt adaptate profilurilor hormonale și ale modelelor cerebrale unice ale unui individ.

FOTO: Pexels

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele