Studiu: Cu cât reduc vaccinurile Pfizer și Moderna riscul de infectare cu COVID după prima doză și rapel
Veste excelentă! Vaccinurile Pfizer și Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu COVID-19 după prima doză și cu 90% după a doua doză, relevă datele unui studiu realizat în timpul campaniei de vaccinare din SUA.
Vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu SARS-CoV-2 la două săptămâni după administrarea primei doze, relevă studiul publicat de Reuters, citat de Digi24.ro.
Riscul de infectare, mai mic cu 90% după rapel
Riscul de infectare cu COVID a scăzut cu 90% la două săptămâni de la rapel, au adăugat autorii cercetării realizate pe un eșantion de 4.000 de persoane vaccinate în SUA, din rândul personalului medical și al profesiilor esențiale.
Studiul realizat de CDC în SUA a evaluat capacitatea celor două vaccinuri de a proteja împotriva infectării cu COVID, inclusiv în cazul infecțiilor care nu cauzează simptome.
Studiile au evaluat eficacitatea vaccinurilor în privința prevenirii formelor grave de COVID.
Cei 3.950 de participanți la experiment au provenit din șase state americane și au fost monitorizați timp de 13 săptămâni în intervalul 14 decembrie 2020 – 13 martie 2021.
Studiul confirmă datele din Israel, unde vaccinul Pfizer a demonstrat o eficacitate de 94% în prevenirea infecțiilor asimptomatice.
ECDC: Vaccinurile reduc riscul de infectare, dar variantele coronavirusului sunt încă insuficient analizate
Chiar dacă persoanele vaccinate anti-COVID nu vor mai dezvolta forme severe de coronavirus, impactul noilor variante nu a fost suficient analizat, avertizează ECDC – Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
ECDC spune că vaccinarea anti-COVID-19 a unui singur membru al familiei reduce cu circa 30% riscul infectării celorlalte persoane din aceeași familie.
Eficacitatea vaccinului ține de tipul folosit și persoana căreia i se administrează. Există dovezi că eficacitatea vaccinurilor ar fi diminuată de unele mutații, precum cea africană sau braziliană, scrie ECDC.
Niciun studiu nu a evaluat direct transmiterea COVID de la persoane reinfectate la contacții lor, dar cazurile de reinfectare sunt rare. Protecția față de reinfectare este însă extrem de ridicată după vaccin, de 81-100%. ECDC recomandă monitorizarea sporită a celor care au fost infectați sau reinfectați, pentru a determina durata protecției unei reinfectări și efectul vaccinării asupra posibilității ca o persoană vaccinată, dar purtătoare a virusului, să-l transmită celorlalți.