Oamenii bogați se confruntă cu un risc mai mare de CANCER, arată un studiu recent al oamenilor de știință din Finlanda
Persoanele cu un nivel socio-economic ridicat prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Helsinki.
Studiul, condus de Dr. Fiona Hagenbeek de la Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda (FIMM), a analizat legătura dintre statutul socio-economic și incidența mai multor boli.
Rezultatele sugerează că persoanele avute sunt genetic mai predispuse la cancer de sân, cancer de prostată și alte forme de cancer. În schimb, persoanele cu un nivel socio-economic mai scăzut sunt mai susceptibile la diabet, artrită, depresie, alcoolism și cancer pulmonar.
„Înțelegerea faptului că impactul scorurilor poligene asupra riscului de boală depinde de context poate duce la protocoale de screening stratificate în continuare”, a declarat Dr. Hagenbeek pentru South West News Service, conform New York Post.
280.000 de finlandezi au participat la studiu
Ea a explicat că aceste descoperiri ar putea influența modul în care sunt realizate testările pentru diferite boli, sugerând că femeile cu un risc genetic ridicat și un nivel înalt de educație ar putea beneficia de screeninguri mai frecvente pentru cancerul de sân.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetători a analizat date genomice, socio-economice și de sănătate de la aproximativ 280.000 de finlandezi, cu vârste între 35 și 80 de ani. Acesta este primul studiu care explorează legătura dintre 19 boli comune și statutul socio-economic în țările cu venituri ridicate, relatează Știrile Pro Tv.
Dr. Hagenbeek a subliniat importanța includerii contextului socio-economic în modelele de predicție a riscului de boală, argumentând că riscul genetic de boală variază în funcție de mediul socio-economic al individului. De asemenea, ea a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine legăturile dintre profesii specifice și riscul de îmbolnăvire, precum și efectuarea de studii similare în țările cu venituri mai mici.