România se află pe primul loc la utilizarea problematică a rețelelor de socializare, în Europa. Potrivit unui studiu, copiii români sunt cei mai afectați de aceste platforme online, iar situația este îngrijorătoare. Iată ce arată un studiu al OMS.
Un astfel de comportament de consum al rețelelor de socializare afectează viața persoanelor. De pildă, în cazul copiilor, toate aspectele sunt afectate – de la performanța școlară, până la interacțiunile cu familia, prietenii și colegii. Față de media europeană, România se află într-un clasament negativ.
Organizația Mondială a Sănătății a efectuat un studiu (2021-2022, în România în noiembrie 2022) în urma căruia au concluzionat că cele mai multe comportamente problematice, provocate de consumul de social media, se află în rândul copiilor și adolescenților români, arată Digi24.
S-a definit sintagma „comportament problematic” prin următoarele date:
Practic, întreaga atenție este centrată pe zona de social media, iar alte aspecte sunt neglijate – de la școală, până la relațiile cu cei din jur. Comportamentul de consum de social media afectează viața copiilor și adolescenților și, implicit, relațiile și modul în care se raportează față de ceilalți sau alte activități. Potrivit studiului, ponderea copiilor cu astfel de probleme, din România, se situează la 22%. Cu alte cuvinte, dublul mediei europene.
Cea mai mare creștere a acestor comportamente problematice se află în rândul copiilor români cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani. La polul opus se află Olanda (5%), Ungaria și Suedia.
Raportul este disponibil pe platforma oficială a Organizației Mondiale a Sănătății – AICI. Are la bază o analiză cantitativă cu un chestionar ce conține 9 întrebări, fiecare având câte 3 itemi. Se semnalează existența unui comportament problematic la folosirea social media, dacă se identifică cel puțin 6 răspunsuri de „Da”.
STUDIU: Elevii români excelează la matematică, dar întâmpină dificultăți la ȘTIINȚE
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ
Sursă video: Digi24