Medicii au examinat imagini de rezonanță magnetică și au descoperit anomalii severe la unii pacienți care au suferit forme grave de COVID-19.
Deși coronavirusul atacă în principal plămânii, boala poate fi asociată și cu apariția unor afecțiuni oculare, precum conjunctivita și retinopatia, care pot provoca chiar și pierderea vederei, scrie adevărul.ro.
Studiul Societății Franceze de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienți cu forme severe de COVID-19. Nouă dintre aceștia au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidențiat unul sau mai mulți noduli în partea posterioară a globului ocular.
Opt dintre acești nouă pacienți au avut nevoie de internare la terapie intensivă, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, dar toți cei nouă aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală, iar opt dintre ei aveau noduli la ambii ochi.
Medicii nu cunosc mecanismele care conduc la formarea acestor noduli, dar se presupune că au legătură cu COVID-19.
Un alt factor ar putea fi drenajul nepotrivit al venelor ochilor, problemă cu care s-au confruntat pacienții cu ședere îndelungată la ATI. Șapte dintre pacienții din acest studiu cu anomalii la nivelul ochilor au stat mult timp pe patul de la terapie intensivă.
Durerile în gât, tusea și oboseala sunt cele mai frecvente simptome în rândul celor testați pozitiv cu noua tulpină britanică a coronavirusului. În schimb, perderea gustului sau a mirosului sunt puțin probabile, arată un studiu recent, potrivit The Guardian.
Oficiul pentru Statistici Naționale din Regatul Unit a publicat un studiu care arată că oamenii infectați cu noua tulpină de SARS-CoV-2 au prezentat dureri de gât, tuse, oboseală și dureri musculare mult mai des decât cei infectați în primul val al pandemiei.
Schimbarea simptomelor poate fi determinată de faptul că varianta este mai infecțioasă și se răspândește mai repede în corp decât variantele mai vechi, deși impactul deplin al multor mutații din noua variantă este necunoscut.