ACORD de împrumut direct între România şi SUA în valoare de aproape 1 miliard de dolari, prin Mecanismul de Finanţare Militară Externă

Publicat: 25 09. 2024, 17:04
Actualizat: 25 09. 2024, 17:48

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat miercuri la Palatul Victoria la ceremonia de semnare a Acordului privind împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite, în prezența ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, și a oficialilor români și americani. Împrumutul înseamnă accesul la o finanţare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea SUA pentru consolidarea capacităţii de apărare, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru dezvoltarea industriei locale de apărare. 

Documentul a fost semnat din partea Guvernului României de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și, din partea SUA, de către directorul Agenției de Cooperare în Domeniul Apărării a SUA (U.S. Defense Security Cooperation Agency-DSCA), Michael Miller, în prezența vicepremierului Marian Neacșu, miniștrilor Apărării, Angel Tîlvar, și Economiei, Ștefan-Radu Oprea.

Potrivit Executivului, ”pentru România, semnarea acestui acord înseamnă accesul la o finanţare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea SUA pentru consolidarea capacităţii de apărare, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru dezvoltarea industriei locale de apărare. Este un sprijin major pentru efortul de modernizare militară al României într-o gamă largă de capabilităţi, care va spori capacitatea României de a descuraja ameninţările, de a-şi apăra suveranitatea şi de a contribui la securitatea colectivă a NATO”.

Semnarea Acordului de împrumut în domeniul apărării reprezintă un moment major al evoluției Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și un argument solid al încrederii și statutului de care România se bucură în relația cu aliatul nostru strategic. La nivel național, ne vom concentra în perioada următoare, pentru a dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional. În același timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA și cu aliații noștri din NATO pentru consolidarea apărării colective și descurajarea amenințărilor la adresa României și țărilor aflate pe flancul estic al Alianței, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful executivului a subliniat, totodată, că țara noastră va continua să fie un partener deschis și determinat să contribuie la întărirea relației cu SUA, pe toate subiectele de interes comun.
La rândul lor, oficialii americani au apreciat drept exemplar răspunsul României în contextul actual marcat de războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, evidențiind faptul că țara noastră a dovedit prin eforturile sale că nu este doar un beneficiar de securitate, ci și un important furnizor de securitate în cadrul NATO.

Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Ați arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor – și nu doar un consumator – de securitate în cadrul alianței NATO, a afirmat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.

Directorul DSCA, Michael Miller, a continuat: „Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat doar celor mai importanți parteneri ai noștri. România rămâne una dintre cele mai mari priorități pentru DSCA”.

CITEȘTE ȘI:

Executivul alocă noi fonduri pentru familiile afectate de INUNDAȚII: 15.000 de lei pentru fiecare gospodărie

Sprijin guvernamental pentru beneficiarii IMM Plus/Marcel CIOLACU: Este vorba de compensarea creșterii accizei la motorina utilizată