Prima pagină » Actualitate » Subsolul groazei în Yahidne: 360 de oameni ținuți ostatici de ruși timp de 28 de zile / Trupurile morților zăceau lângă cei vii

Subsolul groazei în Yahidne: 360 de oameni ținuți ostatici de ruși timp de 28 de zile / Trupurile morților zăceau lângă cei vii

Subsolul groazei în Yahidne: 360 de oameni ținuți ostatici de ruși timp de 28 de zile / Trupurile morților zăceau lângă cei vii

Supraviețuitorii coșmarului de la Yahidne, un oraș aflat la 20 km de Cernihiv, au povestit prin ce au trecut, după invazia rusă.

O ușă de lemn verde. În dreapta, numele celor care au murit înăuntru, în stânga, numele celor uciși de mâna Rusiei. Înăuntru, teroarea.

Occidentul descoperă povestea oribilă, spusă într-un raport ONU, a subsolului școlii din Yahidne, la 20 km de Cernihiv, unde timp de 28 de zile (4-31 martie 2022), 360 de persoane, inclusiv 74 de copii, au fost ținute ostatice de armata rusă. Fără apă, lumină, mâncare. În final, au murit zece oameni.

Fotografia subsolului școlii din Yahidne a fost postată și de parlamentarul partidului de stânga ucrainean Holos, Inna Sovsun, la câteva zile după eliberarea celor 360 de ostatici.

Primele care au povestit momentele îngrozitoare au fost două supraviețuitoare, Svitlana Baranova și Lilia Bludshaya.

„Ne-au forţat să intrăm în acea cameră fără ventilaţie, fără toalete, fără lumină”. Nu era loc suficient pentru paturi, dormeau pe jos: „Orcii, ruşi, ne-au deschis uşa la 7 dimineaţa să ne lase să mergem la baie. Dar nu întotdeauna. Uneori, treceau două sau trei zile fără să se deschidă. Aveam 4 găleţi pentru uz de „baie”, dar nu au fost niciodată suficiente. Nu erau hote, era o duhoare groaznică. Mirosul era atât de puternic încât unii au murit din lipsă de oxigen”, a spus Baranova.

Cel mai tânăr ostatic, 21 de zile

Trupurile morților zăceau lângă cei rămași în viață. Mulți au înnebunit după primele zile. „Din cei 360 de ostatici, 70-80 erau copii. Cel mai tânăr avea 21 de zile. Nu am mâncat, nu am băut, ţipau cei mici. Mamele le-au cerut soldaţilor ruşi apă clocotită, pentru a găti, dar nimic. Pe 30 martie, nu ştiam dacă mai era armata în afara uşii. Aşa că ne-am hotărât să facem un steag alb din nişte cârpe şi să mergem până în satul din apropiere Krasne, unde ne-am întâlnit cu soldaţii ucraineni. Eram liberi. Am fost fericiţi, ne-am îmbrăţişat, am plâns. Acolo mi-am dat seama că sunt o supravieţuitoare”, a concluzionat Baranova.

Soldații iadului provin din Siberia

Chipurile călăilor sunt acum cunoscute.

Majoritatea sunt tineri din Tuva, o republică central-sudică a Siberiei, una din cele mai sărace regiuni ale Rusiei, scrie Mediafax.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și