Ce substanțe PERICULOASE conține, de fapt, șunca Martinel din Kaufland, produsul preferat al copiilor din România

Publicat: 02 11. 2023, 07:41
Ce substanțe periculoase conține, de fapt, șunca Martinel din Kaufland

Tăiată sub forma unui ursuleț și vândută într-un ambalaj foarte atrăgător, șunca Martinel este consumată de mulți copii din România. Puțin oameni știu, însă, ce substanțe periculoase conține acest produs care se găsește pe rafturile magazinelor Kaufland.

Șunca Martinel este adusă din Germania și este printre cele mai cumpărate de părinți pentru gustarea copiilor.

Ce substanțe periculoase conține, de fapt, șunca Martinel din Kaufland

Ce substanțe periculoase conține, de fapt, șunca Martinel

Acest preparat care se vinde cu circa 8 lei conține nu mai puțin de 10 ingrediente, ceea ce este uimitor pentru că, potrivit rețetei originale, șunca din pasăre ar trebui să conțină carne în proporție de 99%, iar restul ar trebui să fie sare și, eventual, alte condimente.

Șunca despre care vorbim are 89% carne de pasăre, de pui și de curcan, apă, grăsime de pasăre, pastă de tomate, stabilizatori, precum disfosfați, extract de condimente, dextroză, antioxidanți, cum ar fi acidul ascorbic, condimente, dar și nitrit de sodiu.

Acest aditiv este periculos pentru organismul micuților. Potrivit specialiștilor, este folosit pentru ca termenul de valabilitate al produselor să fie cât mai mare.

„Există foarte multe metode prin care se asigură păstrarea îndelungată a produselor alimentare. O astfel de metodă este adăugarea de nitriţi şi nitrați de sodiu și potasiu, E249 și E252. Conform legislației europene, nitritul de sodiu se poate introduce în alimente doar în amestec cu sarea de bucătărie, iar concentrația maximă admisă este de 0,06 la sută”, susțin specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, citați de publicația locală BZI.

Eticheta dezvălui și cantitatea de sare care se găsește în șunca Martinel, respectiv 2,3 grame/90 de grame de produs, fiind una mare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5 grame/zi pentru un adult și jumătate din această cantitate pentru un copil.