Suceava: Elev cu probleme psihice, BĂTUT de un profesor în curtea școlii. Ce spune cadrul didactic
Un elev cu retard psihic a fost bătut de un profesor chiar în curtea școlii. Cadrul didactic susține, însă, că l-a lovit pe elev deoarece a crezut că adolescentul avea un cuțit asupra sa.
Mai mult, spune profesorul, ar fi fost amenințat de către tânăr.
Totul săa întâmplat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava. Judecătoria Suceava l-a condamnat pe profesor pentru purtare abuzivă. Acesta a primit de la instanță o pedeapsă de 8 luni cu suspendare.
De asemenea, cadrul didactic va trebui să plătească 2.500 de lei daune morale elevului. Decizia nu este definitivă, notează Adevărul.
Pe 1 februarie 2023, un elev în clasa a IX-a de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava a fost lovit de mai multe ori cu piciorul de pedagogul său după un incident în sala de clasă. Adolescentul s-a deplasat la clasa profesorului cu intenția de a-și pune telefonul la încărcat, însă cadrul didactic l-ar fi dat afară din încăpere.
Ulterior, elevul a recunoscut în fața anchetatorilor că l-a amenințat pe profesor, spunându-I că îl va chema pe un frate de-al său pentru a-l agresa. La rândul său, cadrul didactic a declarat că elevul „a început să țipe și să îl amenințe că îl va lovi cu un cuțit pentru că nu i-a permis să încarce telefonul în sala de clasă”.
„A arătat că după ce a ieșit din clădire, elevul s-a apropiat amenințător de el și a continuat să îi adreseze amenințări cu acte de violențe”, spun anchetatorii.
Profesorul și-a cerut scuze
Instanța notează că elevul agresat suferă de retard psihic mediu, cu tulburări de comportament, dezvoltare dizarmonică de personalitate și dislalie polimorfă.
După agresiune, profesorul și-a cerut scuze, iar în instanță a spus că nu a vrut decât să se protejeze, crezând că elevul are un cuțit asupra sa.
Cu toate acestea, judecătorul care s-a ocupat de caz a considerat că profesorul trebuia să dea dovadă de reținere într-un astfel de caz, mai ales că știa despre comportamentul agresiv al elevului.
„Prin prisma profesiei alese de inculpat și a locului efectiv de muncă, acesta este dator să cunoască modalitățile corecte prin care să gestioneze un astfel de conflict cu o persoană cunoscută ca având tendințe agresive. De asemenea, nu poate fi ignorată disproporția de putere dintre cele două persoane, raportat tocmai la relația lor de profesor-elev și la faptul că persoana vătămată era minoră”, și-a motivat instanța decizia de a-l condamna la o pedeapsă cu închisoarea.
Sursa foto: Shutterstock