Sudul Olteniei, „Sahara de România”. Specialiștii spun că vom avea o climă foarte aridă, ca în deșert
Avertisment dur, România se deșertifică! Anual, pierdem 1.000 de hectare de teren arabil din sudul țării. Ministrul Mediului atrage atenția că dacă nu se iau măsuri rapid, în câțiva ani vom avea o climă ca-n Grecia. Același semnal de alarmă vine și de la specialiști. Aceștia lucrează în institutele de cercetare la ameliorarea unor soiuri și hibrizi care să se adapteze noilor condiții climatice. În județul Dolj, de exemplu avem 34.000 de hectare de teren arid pe care nu se mai poate cultiva.
Florică Vraciu a muncit mai bine de 9 ani în Spania. A plecat pentru că în Călărași, comuna din Dolj, unde s-a născut, nu mai poate face agricultură. Anul acesta s-a întors și și-a încercat din nou norocul. Degeaba însă! Își face din nou bagajul să plece în străinătate.
Fermier: „Nu mai avem apă pentru plante”
„Plante cumpărate din Grecia. Uitați-vă câte ofilite sunt, pentru că nu mai avem apă să le dăm. Uitați-vă! Nu mai e apă și canalele ne stau goale. Au fost aurului Olteniei. Aici a fost o frumusețe. Livezi. Eu am lucrat 9 ani în Spania și am venit sa lucrez pe nisipul ăsta și acum iar plec”, spune fermierul.
Și în cazul lui sunt mulți alții din comuna care se plâng că în această zonă nu se mai produce nimic din cauza solului.
Autoritățile locale spun ca în curând mulți vor părăsi localitatea.
La nivelul județului Dolj, unul dintre județele afectate de deșertificare sunt 34.000 de hectare de teren arid. Pe vremuri, pe toate aceste terenuri se produceau legume, cereale și pomi fructiferi.