Prima pagină » Actualitate » Sunt mii de JOBURI pregătite pentru elevi și studenti, pe timpul verii, dar pretențiile lor salariale depășesc posibilitățile angajatorilor

Sunt mii de JOBURI pregătite pentru elevi și studenti, pe timpul verii, dar pretențiile lor salariale depășesc posibilitățile angajatorilor

Studenții și elevii pot face bani frumoși pe timpul verii, mai ales că mii de locuri de muncă sunt pregătite pentru ei în lunile de vacanță, doar că nu sunt ușor de ocupat. Tinerii cer salarii mari, în medie cu 1.000 lei peste oferta companiilor, după cum rezultă din datele unei platforme de recrutare, informează TVR.

Pentru a reduce șomajul, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă stimulente firmelor care angajează elevi și studenți pe durata vacanței. Odată cu venirea vacanței, tot mai mulți elevi și studenți caută de lucru.

Tineri cu vârste cuprinse între 18 și 20 și 4 de ani au depus peste 340.000 de CV-uri, iar cei care nu au împlinit majoratul… 22.000 de CV-uri, conform statisticilor unei platforme de recrutare.

Cele mai căutate domenii sunt retail, call-center, IT și turism. Dar recrutarea poate fi o provocare, în condițiile în care candidații au așteptări salariale mai mari decât oferă companiile.

„Pentru cei care nu au deloc experiență, la nivel național, media netă pentru toate domeniile de activitate este undeva la 3.500 lei pe lună, însă așteptările candidaților sunt undeva la 4.500 lei pe lună”, precizează Ana Călugăru, director de comunicare – platformă de recrutare online.

Reprezentanții patronilor consideră că mulți candidați cer prea mulți bani pentru lipsa lor de experiență și din acest motiv nu îi angajează.

„Nu poți să-i oferi un nivel salarial echivalent altei persoane care are deja 5 ani sau 10 ani în firmă, deși poate, conform diplomei, este mai pregătit decât cel cu experiență. Experiența este cea care face diferența”, a afirmat Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Elevii și studenții nu consideră că au pretenții exagerate:

  • „Un salariu atractiv… măcar 3.500 de lei”;
  • „Ținând cont că nu ai experiență… nu poți să te aștepți să-ți se ofere cineva un salariu atât de mare”.

Dar sunt și elevi și studenți care nu vor să lucreze, pentru că au alte priorități.

„La facultatea la care sunt eu… mai bine mă odihnesc, pentru că oricum e foarte solicitant și am și practicat pe timp de vară”, a spus o studentă.

Cea mai mare rată a șomajului, de peste 20%, este rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, conform Institutului Național de Statistică (INS). Altfel spus, un tânăr din cinci – din această categorie de vârstă – nu lucrează.

ANOFM acordă firmelor stimulente pentru angajarea elevilor și studenților pe durata verii, în anumite condiții. Specialiștii în resurse umane recomandă tinerilor și programele de internship sau stagii de voluntariat, pentru a obține experiență.

  • Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ
  • Video – TVR

Citește și