Sunt noi reguli la punctele de reciclare din toată țara. Ce trebuie să știe românii
Urmează să intre în vigoare noi reguli la punctele de reciclare din toată țara. Autoritățile propun sisteme de colectare separate de tratare și reciclare. Iată ce trebuie să știe românii.
Autoritățile au anunțat că se pregătesc schimbări importante la sistemul SGR, iar românii trebuie să știe noile modificări. Astfel, Guvernul dorește implementarea unui sistem de colectare separate și are în vedere elaborarea unui plan de gestionare a deșeurilor.
Momentan nu se știe când vor intra în vigoare noile reguli de reciclare, care vor fi valabile în toată țara.
,,Ceea ne dorim este să se întâmple lucrurile cât mai repede, pentru că România încă mai are nevoie de sisteme de colectare separată. Al doilea proiect, foarte concret, este elaborarea planului național de gestionare a deșeurilor. Cred că știm cu toții că este o condiție favorizantă pentru finanțarea proiectelor din managementul deșeurilor. (…)
O a treia concluzie este legată de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR): din fericire pentru noi, ne-a depășit așteptările și în acest caz putem vorbi de cel mai mare proiect de economie circulară la nivel național. Și Administrația Fondului pentru Mediu și Garda Națională de Mediu sunt cele două instituții care, vor asigura în continuare atât finanțarea proiectelor de mediu de care este absolută nevoie în România, dar și certitudinea că reglementările de mediu vor fi respectate.”, a precizat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu.
De anul următor, garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la un leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din țara noastră vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot din 2025, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncta de reciclare, pentru a reduce cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.
Sistemul Garanție Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volum de maxim 3 litri, inclusiv. PET-urile de 5 litri și cutiile de lapte ori de ulei nu pot fi reciclate acum, aceeași regulă fiind valabilă și pentru borcane ori diferite băuturi, cum ar fi sucurile din cutii de carton. Acest lucru s-ar putea schimba însă din 2025. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că SGR este un proiect bun, care se dezvoltă de la o lună la alta. La inițiativa Administrației Fondului de Mediu, operatorii economici pot să primească finanțare de până la 8,4 milioane de euro pentru construirea fabricilor de procesare și de repunere în circuit a deșeurilor colectate.