„Sunt patru scenarii în care Rusia va folosi armele nucleare”. Explicațiile lui Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a spus că există patru scenarii în care Kremlinul va folosi armele nucleare. În primul rând, el vorbește despre posibilitatea ca Rusia să fie atacată cu acest tip de arme.
Medvedev a spus, într-un interviu acordat RIA Novosti, citat de publicația ucraineană Obozrevatel, că există patru cazuri în care Federația Rusă ar folosi arme nucleare.
- Prima este situația în care Rusia va fi lovită cu rachete cu arme nucleare.
- Al doilea scenariu este o utilizare diferită a armelor nucleare împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi.
- Al treilea caz este o încălcare a infrastructurii critice, în urma căreia activitatea forțelor ruse de descurajare nucleară este paralizată.
- A patra posibilitate este atunci când se efectuează un act de agresiune împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi, în urma căruia însăși existența țării este amenințată, chiar și fără utilizarea armelor nucleare.
El a menționat că, în ciuda posibilității unui război nuclear, negocierile rămân cea mai bună și mai corectă modalitate de a rezolva orice conflict.
Fostul comandant șef al Forțelor Aliate NATO în Europa, generalul în retragere al armatei americane Wesley Clark, a spus că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare pentru a împiedica NATO să participe la războiul din Ucraina. În opinia sa, o lovitură ar putea fi dată uneia dintre țările Alianței.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că țara nu și-a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina. De asemenea, el a refuzat să excludă posibilitatea că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare.
Ziua 32 de lupte sângeroase în Ucraina
În ziua cu numărul 32 a invaziei Rusiei în Ucraina, un război al declarațiilor se poartă între Washington și Kremlin. Șeful SUA, Joe Biden, afirmă că „măcelarul” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.
În replică, Moscova transmite că „asta nu trebuie să decidă Biden – președintele Rusiei este ales de ruși”.
Ulterior, Casa Alba a transmis clarificări și a precizat că președintele Biden nu a cerut schimbarea regimului. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a spus un oficial american.
Între timp, orașul din vestul Ucrainei, Lviv, care a fost, până acum, scutit de asalturi puternice, a fost intens bombardat. Primarul Cernihivului spune că orașul din nordul Ucrainei este acum complet încercuit de forțele ruse. Atacurile au loc în ciuda faptului că Rusia spune că își va concentra invazia spre estul țării.