2025 vine cu modificări semnificative pentru șoferii din România, odată cu intrarea în vigoare a unor reglementări ce vizează aspect legislative și administrative.
Astfel, începând cu data de 1 ianuarie, șoferii care dețin permis categoria B vor putea conduce și motociclete, dar doar îb anumite condiții. În primul rând, șoferul trebuie să aibă peste 24 de ani și să dețină permis de conducere categoria B de cel puțin doi ani. În plus, acesta trebuie să facă dovada că a absolvit un curs de instruire de minimum 10 ore în cadrul unei școli autorizate de conducere încadrate în categoria A.
În același timp, motocicleta trebuie să fie dotată cu o cutie automata și să aibă o capacitate cilindrică de maximum 125 cmc.
Candidații care susțin examenul auto nu vor mai fi obligați să dea proba teoretică doar în orașul de reședință, ci de acum poate fi susținut în orice oraș din țară, o schimbare menită să simplifice procesul pentru solicitanți.
Vor fi amenzi mai mari
Punctul de amendă care înseamnă 5% din salariul minim pe economie, va fi recalculate în funcțue de noul salariu de bază care intră în vigoare la începutul anului. Prin urmare, șoferii care încalcă legsilația rutieră vor plăti sume mai mari pentru contravenții.
Notificări pentru expirarea permisului
Ca să evite situațiile în care permisul expiră fără ca șoferii să observe, ei pot să solicite notificări prin email sau SMS. Serviciul vine în sprijinul celor care doresc să fie informați din timp ca să își reînnoiască documentele.
Filmările de bord pot să genereze amenzi
Camerele de bord ar putea să devină un instrument de sancționare. Dacă șoferii sunt surprinși încălcând regulile de circulație, autoritățile ar putea folosi aceste înregistrări ca probe.
Un nou document obligatoriu va fi certificatul RAR Autopas. El devine necesar pentru tranzacțiile auto și include informații detaliate despre istoricul vehiculului, oferind o mai mare transparență șoferilor.
Evaluări psihologice obligatorii pentru unii șoferi
Șoferii depistați cu simptome care ar putea afecta condusul și putea fi supuși unei evaluări psihologice. Măsura este menită să crească siguranța rutieră.
Modificări la roviniete și reguli antidrog/alcool
De la primăvară, rovinietele vor avea perioade de valabilitate diferite față de cele de acum, oferind mai multe opțiuni șoferilor. Mai mult, șoferii care refuză testele rapide antidrug sau de alcool pot să-și primească permisul înapoi în 72 de ore dacă rezultatele de la IML nu confirmă consumul.
CITEȘTE ȘI: