Prima pagină » Actualitate » „Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată”. Ministrul Finanţelor, anunț de ultimă oră despre creșterea taxelor şi impozitelor în acest an

„Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată”. Ministrul Finanţelor, anunț de ultimă oră despre creșterea taxelor şi impozitelor în acest an

„Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată”. Ministrul Finanţelor, anunț de ultimă oră despre creșterea taxelor şi impozitelor în acest an
Adrian Câciu / Sursa: Guvernul României

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, spune că este exclus ca taxele și impozitele să crească în acest an, din cauza „situației complicate”.

„Exclus să creştem taxe şi impozite în acest an. (…) Nu se pune în momentul acesta o astfel de discuţie. Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată. De ce vreţi să anticipăm discuţii care poate nu vor avea loc?”, a declarat ministrul Finanţelor luni seară, la conferinţa comună cu liderii coaliţiei în care a fost anunţat pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, citat de Digi24.

Adrian Câciu afirmă că „această situaţie complicată nu e numai la noi, e în toată Europa”.

„În momentul acesta trebuie să fim doar uniţi şi solidari, dacă ne punem întrebarea ce vom face peste 10 ani, cred că este prematur. Cred că ar fi bine să ne uităm şi să ne ajutăm împreună să trecem cu mai multă înţelegere peste acest moment. Guvernul nu va lăsa pe nimeni în urmă. (…) Când o persoană este bolnavă i se aplică măsuri de prim rang şi măsuri de tip tratament. Aşa se acţionează şi în criză. Acţionezi cu măsuri de primă instanţă şi măsuri pe termen mediu şi lung, care reprezintă tratamentul structural asupra economiei tale, pentru că orice criză îţi dezvăluie vulnerabilităţile structurale pe care le-ai avut. Pe unele le-ai recunoscut, pe altele le vezi cu ocazia crizei, dar tocmai asta este acţiunea guvernamentală”, a mai spus sursa citată.

Nicolae Ciucă: Măsurile din programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare de la 1 mai

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni seara, la Parlament, că măsurile adoptate de coaliția de guvernare în programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme la data de 1 mai.

Totodată, el a adăugat că termenul privind aplicarea acestor măsuri este finalul anului.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul.

De asemenea, acesta a mai spus că măsurile care vor fi acoperite din fonduri europene se vor aplica pentru sprijinirea companiilor afectate de prețurile la energie sau de războiul din Ucraina și criza provocată de acesta.

„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Noile măsuri din programul „Sprijin pentru România”

Premierul, împreună cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, au prezentat luni seara, la Palatul Parlamentului, măsurile incluse în programul „Sprijin pentru România”, prin care autoritățile își propun să ajute cetățenii și mediul de afaceri pentru a trece mai ușor peste situația provocată de creșterea inflației și de contextul de securitate regional.

Coaliția a anunțat, printre altele, 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și