Noi informații apar după izbucnirea scandalului legat de „azilele groazei” despre Ștefan Godei, fostul președinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și principalul „pion” identificat de DIICOT în această schemă, după ce miercuri s-a aflat că el s-a angajat șofer la Primăria Capitalei, la o săptămână de la preluarea mandatului de către Gabriela Firea. În urma anchetei declanșate de DIICOT în scandalul azilelor groazei, Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Ștefan Godei apare angajat la cabinetul senatorial al Gabrielei Firea, după ce el ocupase această funcție pe când actualul ministru al Familiei era primar general al Capitalei.
În această calitate, potrivit informațiilor Gândul, el a încasat lunar câte 3.000 de lei, în anii 2021 și 2023,. Mai concret, el a fost angajat în cadrul cabinetului parlamentar al Gabrielei Firea în perioada 04.01.2021 – 01.02.2023.
Sursele Gândul arată că Ștefan Godei a fost angajat în trecut și de echipa de fotbal FC Voluntari – sponsorizată de primăria condusă de soțul actualului ministru, Florentin Pandele – de unde a încasat venituri între 2012 și 2016 și ianuarie – aprilie 2020. În 2016 apare angajat la Senat, apoi, tot în 2016 la Societatea de Transport București și Compania municipală de consolidări București – din aparatul condus de Gabriela Firea ca edil-șef al Capitalei. În rest, apare în statele Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, Primăria Municipiului București.
Concubina lui Ștefan Godei, cu care are doi copii, Ecaterina Adriana Voicu, lucrează la Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz și la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiul București. A mai lucrat și la Centrul pentru Tineret București și câteva firme, spun sursele Gândul.
Sursele Gândul spun că Ștefan Godei era folosit de Gabriela Firea ca șofer și la Ministerul Familiei, deși el nu apare în grila de salarizare a instituției, ci este plătit din banii încasați de Gabriela Firea ca senator.
Conform procurorilor, Ștefan Cristian Godei se distra la superlativ cu banii obținuți din contractele încheiate cu aparținătorii bătrânilor și tinerilor cu dizabilități care erau „cazați” în „azilele groazei”.
Gabriela Firea a fost aleasă senator, în această legislatură, în Circumscripția electorală nr. 42 București, în data de 6 decembrie 2020, validat în data de 21 decembrie.
Conform legii, în această calitate, actualul senator nu a încasat o indemnizație, după cum arată cele mai recente date raportate pe site-ul instituției, în aprilie. Per ansamblu, senatorii au încasat între 10.000 și 13.000 de lei în acea lună.
Senatorii au dreptul și la alte sume, respectiv, diurnă, cheltuieli suportate din bugetul Senatului României pentru exercitarea mandatului, cheltuieli suportate din bugetul Senatului României pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare din circumscripţia electorală și cheltuieli efectuate cu senatorii trimişi în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Totalul diurnelor pentru deplasare la lucrările Parlamentului a ajuns în aprilie la 202.797 de lei, iar totalul diurnei pentru deplasare în circumscripția electorală, 16.965 de lei.
La a treia categorie, cheltuieli suportate din bugetul Senatului României pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare din circumscripţia electorală, pentru circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti, unde a fost aleasă Gabriela Firea Senator, Senatul a acoperit sume consistente în aprilie, respectiv:
Conform Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputatilor şi, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare şi funcționare a birourilor parlamentare.
Modalitățile de acordare şi justificare a acesteia sunt reglementate prin Hotărârea Birourilor Permanente reunite nr. 5/2013 pentru aprobarea Normelor privind modul de utilizare şi justificare a sumei forfetare pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, se arată în raportările Senatului.
Tipuri de cheltuieli ce pot fi decontate:
Cheltuieli cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare:
a. impozitul pe salariu;
b. contribuția individuală de sănătate;
c. contribuția individuală de asigurări sociale;
d. contribuția individuală ajutor de somaj;
e. contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de angajator;
Cheltuieli pentru bunuri și servicii:
Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a precizat, într-un comunciat de presă, că Ştefan Godei, inculpatul din dosarul azilelor din judeţul Ilfov, nu a fost vreodată şoferul său.
„Sunt nevoită, din păcate, să repet ce am afirmat zilele trecute, în urma unor informații apărute în presă. Inculpatul din dosarul azilelor din județul Ilfov NU A FOST VREODATĂ ȘOFERUL MEU. Eu am același șofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituțiile, toți jurnaliștii, toată primăria, tot Parlamentul etc.
La Primăria Capitalei bărbatul din acest dosar nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane.
Nici la Senat nu a fost șoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, așa cum a făcut-o în toate instituțiile unde a activat”, a transmis Gabriela Firea.