Persoanele pasionate de fenomenul de Lună plină vor avea parte de două „superluni” în august. Luna se va afla în cel mai apropiat punct faţă de Pământ marţi şi din nou în noaptea de 30-31 august, pe parcursul orbitei sale eliptice în jurul planetei noastre.
Ambele Luni pline vor putea fi observate la aproape aceeaşi dimensiune, potrivit grupului de astronomi amatori din Germania Vereinigung der Sternfreunde. Spectacolul dublu este posibil deoarece ciclul dintre două Luni pline este de 29,5 zile, iar august are 31 de zile. La 1 august, momentul în care Luna se va afla cel mai aproape de Pământ va fi la ora 18:32 GMT. La sfârşitul lui august, Luna va fi plină la câteva ore după răsăritul său.
Două Luni pline într-o lună calendaristică reprezintă un fenomen rar, a doua fiind denumită în multe ţări „Lună albastră” – următoarea va fi abia la 31 mai 2026. În cazul celor două Luni pline din august, distanţa dintre Pământ şi satelitul său natural va fi de aproximativ 357.000 de kilometri. Distanţa medie a Lunii pe orbita sa este de aproximativ 380.000 de kilometri faţă de Pământ, conform Agerpres.
Anul trecut, Superluna sau Luna Buck, cum a fost a fost numită de triburile Algonquin, a avut loc în iulie, fiind cea mai mare Superlună din 2022, potrivit BGR.
Superluna va fi vizibilă pe cer atunci când va atinge punctul cel mai plin miercuri, 13 iulie. NASA spune că Luna va apărea plină timp de aproximativ trei zile. Această plenitudine va începe marţi dimineaţa devreme şi va dura până vineri dimineaţa devreme.
Dacă vreţi să aveţi şansa de a vedea cea mai mare Superlună din 2022, tot ce trebuie să faceţi este să ieşiţi afară miercuri după-amiază. Veţi putea vedea Luna cel mai bine când aceasta va răsări în în funcţie de locaţia în care vă aflaţi. Acest lucru se întâmplă de obicei cu aproximativ 90 de minute înainte ca Soarele să apună. Cu toate acestea, se va întâmpla puţin mai târziu, pe măsură ce nopţile trec.