Prima pagină » Actualitate » Suplimentarea contribuțiilor la fondul de pensii. Care sunt beneficiile cumpărării vechimii în muncă

Suplimentarea contribuțiilor la fondul de pensii. Care sunt beneficiile cumpărării vechimii în muncă

Suplimentarea contribuțiilor la fondul de pensii. Care sunt beneficiile cumpărării vechimii în muncă

Persoanele interesate mai pot cumpăra vechime în muncă până la finalul lunii august 2023. Această măsură este destinată celor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare la sistemul de pensii de stat. 

Un stagiu de cotizare la sistemul de pensii duce o serie de beneficii angajatului, precum mai multe zile de concediu de odihnă sau dreptul de a obține un spor salarial cu caracter permanent.

O persoană va dobândi vechime în muncă odată ce aceasta își va petrece o perioadă lungă de timp ca angajat, în baza unui contract individual de muncă.

Acest lucru ar aduce mai multe beneficii angajatului, cum ar fi: dreptul de a-și lua minim 20 de zile de concediu de odihnă anual sau dreptul de a obține un spor salarial cu caracter permanent.

Drept urmare, cei care au cotizat o perioadă mai scurtă își pot cumpăra vechime în muncă până la finalul lunii august. Pentru aceasta este nevoie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii căreia îi este arondat și să facă o serie de plăți. Dosarul poate fi depus în baza oricărui act de identitate cu CNP, fie buletin, paşaport sau certificat de naştere.

Astfel, toți cei care se află în pragul pensionării și care nu au acumulat o vechime de 15 ani în muncă, pentru a beneficia de o pensie de limită de vârstă, pot achiziționa retroactiv vechime pentru cel mult șase ani. Solicitanții trebuie să plătească o sumă calculată în funcție de salariul minim brut pe economie.

Cei care doresc să cumpere vehimea pentru toți cei șase ani, perioada maximă permisă de lege, trebuie să plătească în jur de 40.000 de lei. Plata se poate face și eșalonat. De menționat că cei șase ani nu sunt consecutivi, ci pot fi aleși de solicitant. Contribuția minimă lunară va ajunge la 638 de lei.

Potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, până la finalul lunii august erau deja încheiate 17.400 de contracte pentru achiziția vechimii în muncă, la nivel național.

Condiții pentru a cumpăra vechime în muncă

Pentru a cumpăra vechime în muncă, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia

b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar

d) să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Sursa: Infofinanciar

Bianca este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studiile universitare de master în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care ... vezi toate articolele